Cumhuriyet Başsavcılığı, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Merkez Konseyi Üyeleri Hakkında Görevden Alma Kararı Verildi

Tabiplere kayyum

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın bir televizyon programında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik ifadeleri nedeniyle terör propagandası suçlamasıyla dava açmıştı. Başsavcılık ayrıca Fincancı ve TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle bir dava dilekçesi hazırlayarak, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi. TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınma kararı için yapılan duruşma dün gerçekleştirildi. Duruşmada, Fincancı’nın yanı sıra avukatları da hazır bulundu. Fincancı, mahkemede yaptığı savunmada “Davada sadece benim tarafımdan gerçekleştirilen bir eylemden dolayı tüm merkez konsey üyeleri hakkında görevden alma talebinde bulunan bu dava kabul edilemez. Davanın reddedilmesini talep ediyoruz” dedi.

Savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı ve TTB Merkez Konseyi başkanı ve üyelerinin görevlerine son verilmesine karar verildi. Kararda, “Davanın, davalı TTB Merkez Konseyi Başkanlığı yönünden kabul edilmesiyle mevcut merkez konsey başkanı ve üyelerinin görevlerine son verilmesine, yerlerine Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nda belirtilen şekilde bir ay içinde yeni seçim yapmak üzere 5 kişilik heyetin görevlendirilmesine, bu heyetin mahkeme tarafından belirlenen üyelerden oluşması gerektiği belirtilmiştir…” denildi. Mahkeme ayrıca, Fincancı hakkında usulden reddetme kararı verdi, çünkü pasif bir husumet yoktu.

TTB ise sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımla karara tepki gösterdi. Açıklamada, “Türk Tabipleri Birliği için hiçbir şey değişmedi. Merkez Konseyi, karar temyizde kesinleşene kadar görevinde olmaya devam edecektir. Eğer eşitlik, özgürlük, demokrasi, adalet ve sağlık yoksa; mücadele bir hak olarak kalacaktır. Mücadele, Türk Tabipleri Birliği’nin adıdır” ifadelerine yer verildi.