Demokrasi Buluşması Yassıada Anılarıyla Canlandı

11’i de Adnan Menderes

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda Hatıralar Canlandı

Türkiye’nin dört bir yanından öğretmenler ve öğrenciler, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda unutulmaz bir buluşma gerçekleştirdi. 27 Mayıs 1960 darbesine dair izler taşıyan bu adada gezen katılımcılar, Adnan Menderes ve beraberindeki kişilerin o dönemde Yassıada’da yargılandığı noktaları ziyaret etti. Program kapsamında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrencilerle birlikte Yassıada yargılamalarını anlatan ve mahkeme anının canlandırıldığı bir sinevizyon gösterimi izledi.

Programın en dikkat çeken yanlarından biri ise isimleri Adnan Menderes olan 11 öğrencinin bir araya gelmesiydi. Bu öğrenciler, isimlerinin hikayelerini şu şekilde anlattı:

Adnan Menderes Özdemir: “Babamın Adnan isminde bir çoban arkadaşı vardı. Öldükten sonra adını bana vermek istediler. Babaannem de Menderes’i sevdiği için ismim Adnan Menderes olmuş.”

Adnan Menderes Mutlu: “Dedemin adı Adnan’dı ve babaannem de ona Menderes diye hitap ederdi. Benim ismim de dedemden esinlenerek konmuş.”

Adnan Menderes Çoban: “Babam, Adnan Menderes’i çok sevdiği için benim adımı da ondan almış.”

Edis Ayas Sancak: “Adnan Menderes’in memleketi olan Aydın’ın Koçarlı ilçesi Çakırbeyli köyünden geliyorum. Menderes köyündeki toprakları köylülere dağıtan dedem, o topraklardan hak alan vatandaşlardan biriydi ve her zaman büyük bir saygıyla anılır.”