Deniz Dibi Tarama Faaliyetlerinde Önemli Gelişmeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1,5 yılda 6 milyon metreküp deniz dibi taraması yapıldığını bildirdi

Bakan Uraloğlu, deniz dibi tarama faaliyetlerinin önemine değindi. Mekanik ya da hidrolik yöntemlerle gerçekleştirilen taramalarda, balçık, kum, çakıl ve kaya gibi yapıların çıkarılıp taşındığını belirtti. Uraloğlu, “Çevre, deniz ve kıyı şeridinin korunması için çeşitli altyapı tesisleri inşa ediyoruz. Yapılan taramalarla su yolları ve kıyı alanları güvenli hale getirilirken şev erozyonu da önleniyor” dedi.

Kıyı şeridinin uzunluğu göz önüne alındığında, limanların iyileştirilmesi ve büyük gemilerin yük taşıması için deniz dibi taramalarının önem taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, tersanelerin ve gemi projelerinin gereksinimleri için düzenli olarak tarama faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Uraloğlu, denizlerdeki kirliliği dikkate aldıklarında deniz dibi taramalarının önemini bir kez daha anladıklarını ifade etti.

Deniz dibi tarama faaliyetlerinin düzenli olarak yapılabilmesi için belirli şartları sağlayan 25 şirket olduğunu belirten Uraloğlu, bu şirketlerin 38 tarama gemisiyle 2023’te 760 bin metreküp, 2024’ün ilk 5 ayında ise 300 bin metreküp deniz dibi taraması gerçekleştirdiğini açıkladı. Ayrıca özel sektör firmalarının filolarında bulunan 80 tarama gemisiyle 2023’te yaklaşık 4 milyon metreküp ve 2024 yılının ilk 5 ayında da 900 bin metreküp deniz dibi tarama faaliyeti gerçekleştirildiğini belirtti. Toplamda 5 milyon 960 bin metreküp deniz dibi taraması yapıldığını söyleyen Uraloğlu, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sellerin yol açtığı ihtiyaçları karşılamak için taramaların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Deniz dibi tarama talebinin artması üzerine teknolojinin seviyesini yükseltme çalışmalarının yapıldığını belirten Uraloğlu, kıyı koruma faaliyetlerine yardımcı olmak için inşası devam eden 750 metreküp kapasiteli Split Barge’in Aralık 2024’te teslim edilmesinin planlandığını ekledi.