Denizlerdeki İstilacı Balon Balığı Tehlikesi ve Mücadele Yöntemleri

Marmara'da balon balığı tehlikesi... 'Ne hamsi, ne de istavrit kalacak'

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların etkisiyle deniz suyu ısındı. Bu durum, Akdeniz’e yerleşen istilacı bir balon balığı türü olan Kızıldeniz balon balığına yol açtı. Ege Denizi’nden sonra rotasını Marmara Denizi’ne çeviren bu tehlikeli balon balığı, biyo çeşitliliğimizi tehdit ediyor. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, balon balığıyla mücadele etmenin önemini vurgulayarak, “Balon balıkları, en tehlikeli ve en zehirli balıklardandır. Atıksız bir dünya yaratmalıyız. Bu balıkların istedikleri yerlere gitmelerini ve küresel ısınmayı önlemek için atıksız bir dünya oluşturmalıyız” dedi.

Dr. Kesici, son yıllarda denizlerimizde görülen önemli sorunlardan birinin istilacı türler olduğunu belirtti. Bu istilacı türlerin ülkemize ısı artışıyla birlikte girdiğini söyleyen Kesici, “Kızıldeniz’den gelen birçok tür, Süveyş Kanalı’nı geçerek ülkemize ulaşıyor. Son 30 yılda ise en az 500 deniz canlısı, istilacı olarak denizlere girdi. Bunlar arasında yosunlar, deniz yıldızları, deniz anası ve balık türleri yer alıyor. Bu istilacı balıklar biyolojik sistemlerimizi tehdit ediyor ve biyogüvenliğimizi tehlikeye atıyor” şeklinde konuştu.

Balon balıklarının iç organlarında tetrodotoksin adında son derece tehlikeli bir madde bulunduğunu ifade eden Dr. Kesici, bu balıkların doğru bir şekilde temizlenip avlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca avcıların bu konuda eğitilmelerinin ve bilinçlendirilmelerinin önemine de dikkat çeken Kesici, “Balıkçılığın güvence altına alınabilmesi için bu türlerle mücadele etmeliyiz. Aksi takdirde balıklar yok olacak. Ülkemizde satılan balıkların büyük bir kısmı ithal ediliyor ve bu durumla karşı karşıyayız” dedi.

Dr. Kesici, mücadelenin biyolojik bir yöntemle yapılması gerektiğini belirtti. Denizlerin temiz tutulması ve biyolojik çeşitliliğin artırılması gerektiğini söyleyen Kesici, “Akya gibi küçük köpek balıkları bile bu balon balıklarını yiyebilir. Bu balıkların sayısının çoğalması ve ekosistemin zenginleştirilmesi önemlidir. Dip balıkları da bu istilacı türlerden etkilenmektedir. Dil balıkları, balık yavruları, istavrit ve mezgit gibi türler tehlike altındadır. Bu balıklar her türlü besin kaynağıyla beslenirler ve dolayısıyla diğer balıkları da tehlikeye atarlar” ifadelerini kullandı.

Son olarak, Dr. Kesici atıksız bir dünya oluşturmanın önemine vurgu yaparak, “Balon balıkları ve diğer istilacı türlerle mücadele etmek için atıksız bir dünya yaratmalıyız. Bu şekilde küresel ısınmayı önleyebiliriz ve balon balıklarının istedikleri yerlere gitmelerini engelleyebiliriz” dedi.