Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınları Aramaya Devam Ediyor

Kayıp aileleri dernek kurdu

Kahramanmaraş’ta meydana gelen çift depremin ardından kaybolanların bulunması için kurulan Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’ne 38 çocuk ve 145 kişi başvuruda bulundu. Rönesans Rezidans’ta kızı ve iki torunu kaybolan Suna Öztürk, “TBMM’de bir arama komisyonu kurulmasını istiyoruz” dedi.

Çift deprem olarak adlandırılan bu asrın felaketi, 11 ilde etkili oldu ve yaklaşık olarak 50 bin kişi hayatını kaybetti. Deprem sonucunda birçok insan da kayboldu. Kayıp yakınları, sosyal medya üzerinden kayıp olan kişilerin fotoğraflarını paylaşarak aramalarına devam ederken, Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK-DER) 25 Eylül 2023 tarihinde kuruldu ve derneğe 38 çocuk ve 145 kayıp başvurusu yapıldı.

Bu kayıp yakınlarından biri olan Suna Öztürk, kızı Tuğba Koşar ve torunları 3 yaşındaki Mustafa Kemal ve 8 aylık Mehmet Akif’i bir yıldır bulamamaktadır. Suna Öztürk, iki kez DNA örneği vererek kızını ve torunlarını bulmaya çalışsa da henüz ulaşamamıştır. Suna Öztürk, “Kızım ve 2 torunum enkaz altından çıkarılmadı. Hala kayıplarımı bulamadım. TBMM’de bir arama komisyonu kurulmasını istiyorum. Hepimiz çaresiz durumdayız. Kayıplarımızı bulabilmemiz için bize yardımcı olun. Rönesans Rezidans enkazının yeniden taranmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.

Nagihan Meryem Özgül ve 16 aylık kızı Esila da Rönesans Rezidans’ta kaybolan diğer kişilerden biridir. Eşi Bulut Özgül, eşini ve kızını her yerde arayıp bulmaya çalışmış ancak sonuç alamamıştır. Bulut Özgül, “Depremden 9 saat sonra enkaza geldim ve tüm süreci ekiplerle birlikte araştırdım. Dokuzuncu gün, kayınvalidemi ölü olarak tamamen çıkardım fakat hala eşime ve kızıma ulaşamadım. O günden beri tüm hastaneleri ve çocuk evlerini gezdim, ancak bulamadım. Kızımla ilgili sürekli ihbarlar geliyor, görüldüğü söyleniyor, ancak ben ulaşamıyorum. Devletimizden yardım istiyorum. Eşimin ve kızımın bulunmasını ve belirsizliğe son verilmesini talep ediyorum. Yaşıyorlarsa yanıma alayım, ölmüşlerse mezarlarına defnedeyim. Bu şekilde hayatıma devam edemiyorum, kimsem kalmadı. Fethi kabirlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde yapılmasını talep ediyorum. Hala eşimi ve kızımı aramaya devam ediyorum” şeklinde konuştu.

Kayıp olan kişiler için “Gaiplik belgesi” veya “Ölüm Karinesi” çıkarılabilir. Gaiplik belgesi çıkarmak isteyen kayıp yakınları, depremden bir yıl sonra mahkemeye başvurabilir. Gaiplik belgesi çıkartıldıktan sonra kişi nüfustan düşürülür, ancak ölümü kesinleşmez. Ölüm karinesi ise kayıp yakınları ve mülki amirler tarafından nüfus müdürlüğüne başvurularak çıkartılabilir. Ölüm karinesi çıkartmak için beklenmesi gereken bir süre yoktur. Bunun yanında “hukuken ölü” kabul edilip, ölüm karinesi çıkartılan kişi daha sonra ortaya çıkarsa bu karar geçersiz sayılır.