Depremin Yaralarını Saran Zirve: Murat Kurum, Umut Dolu Konuşmasıyla İlgi Odağı Oldu

Kurum: Türkiye'yi depreme dirençli hale getirmek istiyoruz

AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, 18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi’ne katılarak bir belgeselin gösterimini izledi. Belgesel, 6 Şubat depreminde büyük zarar gören şehirlerin yeniden tasarım sürecini anlatıyor. Kurum, zirvedeki konuşmasında şunları söyledi: “Yaşadığımız felaketlerin en büyüğüne, en zor imtihanlara, en derin acılara birlikte tanıklık ettik. Aynı gün içinde iki büyük depremle sarsıldık. 11 ilimiz büyük bir yıkıma uğradı. Ne yazık ki bu illerimizin tümü feryada, ağıta ve umutsuzluğa dönüştü.”

Kurum, Asrın Felaketi olarak nitelendirilen olayda binlerce kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “On binlerce insanımız ailesiz, evsiz kaldı. Felaketin üzerinden yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen hala acımız dinmedi. Kaybettiğimiz her can için Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabır ve güç vermesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kurum, sözlerine devam ederken, “Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle deprem anından itibaren birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettik. Bu zorlu süreçte hiç kimsenin yalnız kalmaması, çaresizlikle mücadele etmemesi için elimizden geleni yaptık. Enkaz kaldırma çalışmalarına hemen başladık ve aynı zamanda kalıcı konutlar için temeller attık. Türkiye tarihindeki en büyük konut seferberliği ve afet dönüşüm sürecini başlattık. Kasım ayının başında ise ilk kalıcı konutları teslim etmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Elazığ, Malatya, İzmir depremleri, Giresun ve Kastamonu sel felaketleri ve Büyük Manavgat Orman Yangını sonrasında da halka yardım ettiklerini vurgulayan Kurum, bu felaketlerin yaşandığı andan itibaren insanların yanında olduklarını belirtti.

Deprem bölgelerinde yaşayan insanların ülke nüfusunun %70’ini oluşturduğunu söyleyen Kurum, tüm şehirleri depreme dayanıklı hale getirmek istediklerini dile getirdi. Bugüne kadar 2 milyon 200 binden fazla konutun dönüşümünü tamamladıklarını ve 400 binden fazla konutun yeniden inşası sürecinin devam ettiğini ifade etti. İstanbul’da ise bu konudaki çalışmaların 170 binden fazla konutu kapsadığını belirtti. Kurum, Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un depreme karşı daha dirençli hale gelmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Son olarak, Filistin’e yönelik saldırıları da değerlendiren Kurum, “Kalbimiz ve aklımız Filistinli masum ve çaresiz kardeşlerimizdedir. Katliamın ve soykırımın sona ermesini umuyoruz. Önümüzdeki Cumartesi günü Büyük Filistin Mitingi’nde İstanbul’dan, mazlumların sesinin başkenti olarak “dünya beşten büyüktür” diyeceğiz” şeklinde konuştu.