Dijital Mecralar Komisyonu Toplantısı ve Dijital Telif Yasası Konusu

Dijital Telif Yasası için çalışma başladı... Hüseyin Yayman 'tarihi gün' diyerek duyurdu

Dijital Mecralar Komisyonu Toplantısı Bugün

Dijital Mecralar Komisyonu, yayıncı haklarını korumak amacıyla Rekabet Kurumu ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün katılımıyla bugün bir toplantı gerçekleştiriyor. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, toplantının önemine vurgu yaparak, “Tarihi bir gündeyiz. Personel istihdam eden, içerik üreten, bu konuda kurumsal yapıya giden yerlerin eserlerinin, haberlerinin hiçbir telif ödenmeden alınması bu kurumların kan kaybetmesine neden olmaktadır. Bu yapılar zaman içinde güç kaybedecek. Bu hakların alınamaması, zaman içerisinde habere ulaşmak için ortaya konan emeğin yok olması anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

Google ve arama motorlarının yayıncı haklarını ihlal ettiği belirtilerek, Avustralya, Kanada ve AB ülkelerinde olduğu gibi haberin telif kapsamına alınması talep ediliyor. Dijital Mecralar Komisyonu, bu talebi dikkate alarak Dijital Telif Yasası çalışmalarına hız verdi. Bugün gerçekleşen toplantıda Rekabet Kurumu ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü de yer alıyor.

Komisyon Başkanı Yayman, yaptığı açılış konuşmasında, “Tarihi bir gündeyiz. Basın emekçileri için büyük bir adım atılıyor. Dijital telif için yasal bir altyapı hazırlamaya çalışıyoruz. Emek hırsızlığının önüne geçmek zorundayız. Haberin telif kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Personel istihdam eden, içerik üreten, kurumsal yapıya giden yerlerin eserlerinin, haberlerinin hiçbir telif ödenmeden alınması bu kurumların kan kaybetmesine neden olmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Yayman ayrıca, “Kamusal haberciliği yerine temel meselesi etkileşim almak olan, reklam geliri elde etmek olan isimsiz, sahte yapılarla mücadele etmeliyiz. Avrupa’daki uygulamalar Türkiye’de de hayata geçmeli.” şeklinde konuşmasını noktaladı.