Dilruba Kayserilioğlu’nun Hukuk Mücadelesi

Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanıyor: Savcı, Dilruba Kayserilioğlu'nun cezalandırılmasını istedi

İzmir’de Sokak Röportajında Instagram Erişime Engellenmesi ve Hayvan Yasası Eleştirisi

İzmir’de gerçekleştirilen bir sokak röportajında Dilruba Kayserilioğlu, Instagram’ın erişime engellenmesi ve hayvan yasasını eleştirdiği için 12 Ağustos’ta tutuklandı. Avukatı Hüseyin Yıldız’ın itirazına rağmen tutukluluğu devam etti. Ancak yapılan ikinci itiraz sonucunda ‘Hakaret’ suçlamasından tutukluluğu kaldırılarak yurt dışı yasağı konuldu. ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla tutuklu olan Kayserilioğlu için yapılan son itiraz sonucunda ise 29 Ağustos’ta serbest bırakıldı.

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan yargılandı. Mahkeme, bu suçun oluşmadığına karar vererek beraat etti. ‘Halkın bir kesimini alenen aşağılamak’ suçundan ise 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, basın yoluyla işlendiği için TCK 218 maddesi gereği yarı oranında artırılarak 9 aya çıkarıldı. Mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 7 ay 15 güne düşürdü ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayserilioğlu hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla iddianame hazırlayarak dava açtı. Sanık, hakim karşısına çıktı ve savunma özgürlüğüne vurgu yaparak suçlamaları reddetti. Duruşmada basın mensupları alınmadı ve savcı ceza talebinde bulundu. Mahkeme başkanı, adli kontrol kararını kaldırdı ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Duruşmanın ardından Dilruba Kayserilioğlu, “İfade özgürlüğü kapsamında eleştirilerimi dile getirdim. Hala da düşüncelerimin arkasındayım. Beraat edeceğime inanıyorum, fikirlerimin arkasındayım. Avukatlarım davanın takipçisi. Gittiği yere kadar vatandaş olarak hakkımı savunacağım” açıklamasında bulundu. Avukatı Hüseyin Yıldız ise, “Dilruba’nın suçsuz olduğuna ve beraat edeceğine inanıyoruz” dedi.