Dış Politikada Türkiye’nin Yüzyılı: Büyükelçiler Konferansı Başladı

Hakan Fidan dış politikada yol haritasını anlattı: Türkiyesiz AB küresel aktör olamaz

14’üncüsü düzenlenen Büyükelçiler Konferansı, Beştepe’de “Türkiye Yüzyılı’nda Dış Politikamız” temasıyla resmi olarak başladı. Konferansa, Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatında görevli büyükelçilerin yanı sıra Türkiye’nin yurtdışındaki misyonlarında görevli büyükelçiler de katılıyor. Konferans, 9 Ağustos’a kadar devam edecek. Açılış konuşmasında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dış politikanın stratejik yönelimi ve yürütülme şeklinin Türkiye Yüzyılı’nın dış politikası olduğunu vurgulayarak, bağımsız bir dış politika izlenmesi gerektiğini ve terörle mücadelede kararlılıkla hareket edileceğini dile getirdi.

Fidan, açılış konuşmasında “Stratejik yönelimimiz ve yürütülüş şeklimiz son derece açıktır. Her türlü dış etki alanından bağımsız, medeniyetimizin değerleri etrafında şekillenen, güçlü bir devlet ve millet olarak refahımızı korumayı hedefleyen bir dış politika izlemekteyiz. Bu, Türkiye Yüzyılı’nın dış politikasıdır. Siz kıymetli büyükelçilerimizle birlikte bu vizyonu hayata geçirmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Fidan ayrıca, bölgedeki en büyük tehdidin terör örgütleri ve diğer vekil örgütler olduğunu belirterek, FETÖ, PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı her türlü tedbiri alacaklarını ve dostlarla işbirliği içerisinde terörle mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Konuşmasında Ukrayna-Rusya Savaşı’na da değinen Fidan, savaşın sona erdirilmesi ve barışın tesis edilmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin canlandırılması için tüm taraflarla temas halinde olacaklarını vurguladı. Ayrıca, Suriye’deki ihtilafta siyasi bir süreç ve Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde çözüm arayışlarına devam edeceklerini, Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi istikrarının savunucusu olduklarını söyledi.

Fidan, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin öneminin altını çizerek, Türkiye-AB ilişkilerine vizyoner bir bakışla yaklaşılması ve tam üyelik perspektifiyle canlandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Balkan ülkeleri, Moldova ve Ukrayna’nın AB ve NATO üyelikleri konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında, PKK ile mücadelede NATO ülkelerinden destek beklediklerini vurgulayan Fidan, NATO’nun güvenlik tehditleri ve endişelerini eşit oranda gözeten bir yapıda olmasını istediklerini dile getirdi.

Bölgedeki ilişkileri pozitif bir gündem üzerinden ilerletme arzusunda olduklarını söyleyen Fidan, Yunanistan ile ihtilaflı konuların çözümü için olumlu bir atmosfer olduğunu ifade etti. Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarları koruma konusundaki kararlılıklarını vurgulayan Fidan, Güney Kafkasya’da Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan süreçlerinde ilerlemenin önemine dikkat çekti. Ortadoğu’da ise uluslararası parametreler temelinde iki devletli çözümün kalıcı barış için önemli olduğunu vurguladı.

Konferansa katılan heyet, programın başlamasından önce Dışişleri Şehitliği’ne giderek anıta çelenk bıraktı. Ardından Anıtkabir’e geçen Bakan Fidan ve büyükelçiler, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktılar. Heyet, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladılar.