Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İlk Ziyaretini Ürdün’e Gerçekleştirdi ve Önemli Açıklamalarda Bulundu

Bakan Fidan’dan İsveç mesajları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, göreve başladıktan sonra ilk resmi ziyaretini Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi’ye gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan Fidan, Mısır ile normalleşme sürecinde büyükelçilik atamaları ve İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Fidan’ın ilk basın toplantısından öne çıkan mesajları:

Bakan Fidan, son günlerde Filistin’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve masum Filistinli kardeşlere yönelik baskınlar ve yerleşimcilerin saldırılarının bir an önce durmasını istediklerini belirtti. Ayrıca, İsrail makamlarına bölgenin iyiliği için görüşlerini açık ve şeffaf bir şekilde ilettiklerini vurguladı. İsrail’in saldırısını kınadıklarını ve sağduyulu davranmaları yönünde çağrıda bulunduklarını tekrarladı.

Türkiye olarak İsveç’te yaşanan Kuran-ı Kerim yakma hadisesini en güçlü şekilde kınadıklarını ve tepki gösterdiklerini söyleyen Bakan Fidan, dünyanın çeşitli çevrelerinden de bu olaya tepkilerin geldiğini belirtti. Bu tepkilerin daha organize ve sonuç alıcı olması için çalışmaların devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, İsveç’te polis kordonunda bu tür eylemlerin gerçekleştirilmesini düşündürücü bulduklarını dile getirdi.

İsveç’in NATO üyeliği tartışmaları sürerken, İsveç güvenlik sisteminin provokasyonları engellemeye yetmediğini ve NATO’ya katılmanın sorun getirebileceğini ifade eden Bakan Fidan, stratejik ve güvenlik açısından Türkiye’nin bu durumu düşündürücü bulduğunu belirtti. Terörle mücadele konusunda alınan kararlar hakkında yakında sonuçları görebileceklerini sözlerine ekledi. Ayrıca, İsveç’in görevlerini yerine getirirse her türlü alternatifin mevcut olduğunu da vurguladı.

Mısır ile başlayan normalleşme sürecinde atılan en önemli adımlardan birinin büyükelçilik düzeyindeki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi olduğunu belirten Bakan Fidan, Türkiye’nin Kahire’de maslahatgüzar olarak görev yapan Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i büyükelçi olarak atadığını ve Mısır’ın da Amr Elhamamy’yi büyükelçi olarak atadığını açıkladı. İki büyükelçinin cumhurbaşkanlarına güven mektuplarını sunduktan sonra göreve başlayacaklarını belirtti. Bakan Fidan, Türkiye’nin ve Mısır’ın tarihi, coğrafi, kültürel, stratejik ve inanç bağları nedeniyle ayrı kalmalarının bir lüks olmadığını ifade etti.