Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul’un Fethi’nin 570. Yıl Dönümünde Ayasofya’da Namaz Kıldırdı ve Vaaz Verdi

İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümünde Ayasofya'da sabah namazı

İstanbul’un Fethi’nin 570. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen özel bir namazda, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya’da cemaate öncülük etti. Namazın ardından Kur’an okuyan Erbaş, cemaate bir vaaz verdi. Konuşmasında, “Değerli kardeşlerim, muhterem Müslümanlar. Fethin 570. yıl dönümü mübarek olsun. Efendimiz aleyhisselam’ın gönülleri fethiyle başladığı ve Yesrib’in nurlu şehir olan Medine’ye dönüştürüldüğü andan itibaren önce Mekke’nin Fethi sonra Hz. Ömer döneminde Kudüs’ün Fethi oldu.” sözlerine yer verdi.

Erbaş, İstanbul’un Fethi’nin ne denli önemli bir anlam ifade ettiğine vurgu yaptı ve şöyle devam etti: “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur. İşte bu müjdeye nail olmak isteyenler İstanbul’u fethe koşuyorlardı. Peygamber efendimizden kısa bir süre sonra bugün İstanbul’un manevi mimari olan Halid bin Zeyd, Hz. Eyyub El Ensari’nin de içinde bulunduğu 5 bin kişilik bir ordu geldi. Ancak fetih nasip olmadı. Fetih, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesiyle gerçekleşti. İşte o fetihten sonra İstanbul bir İslam şehri haline geldi.”

İstanbul’un Fethi’nin yürekleri coşturan destansı bir hikayeye sahip olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı, sözlerini sonlandırırken, “Bu yıl İstanbul’un Fethi’nin 570. yıl dönümü kutlanmaktadır. Bu büyük başarıyı kutlarken, Fatih Sultan Mehmed’in cesareti, gücü ve öngörüsünü bir kez daha hatırlamalıyız. Bizler, İstanbul’un Fethi’nin yıldönümünde, tarihimizdeki bu büyük başarıyı kutlamak ve bugün de ülkemizin dirliği ve bütünlüğü için çalışmaya devam etmek için buradayız. Allah’ımız, bizi bu mücadelede muvaffak kılsın.” diyerek sözlerini tamamladı.