45 Derece Sıcakta Arkeolojik Keşifler Sürüyor
Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki İnkaya Mahallesi ve Mardin’deki Dara Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmaları, aşırı sıcaklara rağmen arkeologlar, işçiler ve gönüllü öğrencilerin katılımıyla tarihe ışık tutuyor. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan çalışmalar, hava kararıncaya kadar devam ederken, ekip molalarda tentelerin gölgesinde dinleniyor.
“Her Buluntu Bizim İçin Büyük Önem Taşıyor”
İnkaya Mahallesi’nde 2021’de başlatılan kazılarda bronz haç gibi önemli buluntulara ulaşıldı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Dr. Feray Korucu Yağız liderliğindeki ekip, bölgedeki bazilika planlı bir kiliseyi ortaya çıkarıyor. Yağız, “Oldukça büyük bir mabet, dikdörtgen planlı, doğu-batı doğrultulu, bazilika planlı yapılmış bir kilise var karşımızda. Kilisenin özellikle apsis kısmında, doğu kısmında yer alan duvar örgüsü dikdörtgen şeklinde yapılmış liturji sırasında din adamları için ayrılan kısmının planlanan şekli aslında kuzey Suriye kiliseleriyle benzer örnekler göstermekte.” dedi. Mezarlardaki kişisel eşyaların Hristiyan gömü geleneklerini yansıttığını belirten Yağız, “Aldığımız her sonuç bizleri çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Dara Antik Kenti’nde 1500 Yıllık Mozaik Bulundu
Mardin’deki Dara Antik Kenti’nde 38 yıldır süren kazılarda bu yıl Roma Dönemi’ne ait 1500 yıllık su sistemi ve dalga desenli mozaikler keşfedildi. Kazı sorumlusu Dr. Devrim Hasan Menteşe, “50 dereceyi bulan sıcaklıkta kültür varlıklarımızı açığa çıkarttığımız için mutluyuz” derken, 22 yıldır kazı ekibinde yer alan Murat Açıl, “Mardin’in tarihini ortaya çıkarmak için 45 derecenin üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu. Antik kentin agorasında bulunan dükkanlar ve atölyeler, bölgenin ticari geçmişine dair önemli ipuçları sunuyor.