Doçent Dr. Burcu Soysev: Opera ve Türkülerin Uyumlu Düetleri

Operayı türkülerle sevdirdi

Opera sanatçısı ve eğitmen Doçent Dr. Burcu Soysev, 2019 yılında sosyal medya platformları üzerinde Neşet Ertaş’ın “Yazımı Kışa Çevirdin” eserini yorumlamasıyla büyük bir çıkış yakaladı. Müzik hayatında türkülere de yer veren Soysev, mayıs ayı içerisinde Âşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” eserini single olarak piyasaya sürdü. Kendi ifadeleri ile türküleri evrensel müzik teknikleriyle birleştirerek daha da ölümsüz kılan Soysev, “Aslında çok kıymetli türkülerimiz var. Bunları opera tekniklerine uyarlayarak ve içimden geldiği gibi yaptığım uyarlamalarla insanlara operayı da sevdirdiğimi düşünüyorum” dedi.

Ankara doğumlu olan Soysev, aynı zamanda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu bir avukat. İlkokul yıllarında müzikle tanışan Soysev, konservatuvar eğitimine de devam etti. Üniversite zamanında hem hukuk bölümünü hem de konservatuvarı kazandı ve stajını tamamladı. Devlet Opera ve Balesi’nde sözleşmeli olarak görev aldıktan sonra, 28 yaşında konservatuvara başladı ve eğitmen kimliği kazanarak müzik eğitimini tamamlamış oldu. Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam eden Soysev, geçtiğimiz yıllarda İstanbul’a taşınıp, Haliç ve Bahçeşehir Üniversitesi konservatuvar bölümlerinde de hocalık yapmaya başladı.

Türkülerle geç tanışan Soysev, ailevi bir arka plandan gelmiyor olsa da Türk halk müziğinde de kendine yer açtı. Türkülerin evrensel vokal teknikleriyle seslendirilmesi ile bu eserlerin daha da yüksek değer kazanacağına inandığını ifade eden Soysev, “türkülerin düşük bir sanat değeri yok. Ben bu işin eğitimi almış, doçent unvanı almış bir eğitmenim” dedi. Türküleri opera ve klasik müzikle birleştirerek muhteşem bir repertuara sahip olan Soysev, bu tarz konserlerde binlerce dinleyicinin opera dünyası ile tanışmasına aracılık etti ve aldığı mesajlarla yoluna devam etti.