Doğu Anadolu’da İkinci Turda Erdoğan Birinci Sırayı Aldı

Doğuda katılım azaldı... Erdoğan oyunu 3.8 puan arttırdı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonuçlandı ve Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Anadolu bölgemizde birinci sırayı aldı. İlk turda 3 milyon 134 bin oy alarak %50.44’lük bir oran yakalayan Erdoğan, bu kez de Malatya, Elazığ, Erzincan, Bingöl ve Erzurum’da birinci sırada yer aldı. Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerde adayların sıralamasında herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

İlk turda Sinan Oğan’ın memleketi olan Iğdır’da %11.94 oy alarak en yüksek oyu kazanan isim oldu. Kentte seçmenler %62.49 oranında Kemal Kılıçdaroğlu’nu, %25.29’u da Erdoğan’ı tercih etti. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu %66.9 oranında oy alarak yaklaşık %4.5 artış kaydetti. Erdoğan ise %7’ye yakın bir artışla %33’e ulaştı. Bu durumda, Oğan’a oy veren seçmenlerin büyük bir kısmı Erdoğan’ı tercih etti. Ancak Iğdır’da seçime katılım oranı %7 oranında düştü.

Tunceli’de ise seçmenlerin sandığa gitmeyişi, oy sayısındaki düşüşe rağmen Kemal Kılıçdaroğlu’nun oranında bir yükselişe neden oldu. İlk turda önde olduğu illerde, Recep Tayyip Erdoğan’ın oranına ekleme yapıldı. Erdoğan, ilk turdaki oyunu Erzurum’da 5 puan, Malatya’da 2.6 puan, Elazığ’da 3 puan, Erzincan’da 2.2 puan ve Bingöl’de 3 puan artırdı. Kılıçdaroğlu ise en yüksek oy aldığı illerden Hakkâri’de %71.7, Van’da ise %62.2 oy aldı. Ancak bu rakamlar, 14 Mayıs seçimlerine göre 1’er puan kayba uğramasına sebep oldu.

Kılıçdaroğlu’nun önde olduğu 9 ildeki seçime katılım oranları ise 4 ila 7 puan arasında düşüş gösterdi. Fakat Kılıçdaroğlu, Tunceli’de ilk turda olduğu gibi yine en yüksek oyu alarak %82.25’e ulaştı. Erdoğan da Tunceli’de oyunu artırarak %16.2’den %17.75’e çıkardı. İlk turda Sinan Oğan’ın %3.41 oy aldığı Tunceli’de, Erdoğan ise %2.5 puan fark ekledi.