Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Seçim Sonuçları Açıklandı: AK Parti Birinci Parti, Ancak Sandalye Sayısı Azaldı.

Doğu Anadolu’da iki parti ağır bastı

AK Parti, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılan seçimlerde birinci parti olarak çıktı ancak oy kaybı yaşadı. Oyların yüzde 80’i sayıldığında AK Parti’nin oy oranı yüzde 35 civarındaydı ve bölgeden 22 milletvekili çıkarması bekleniyor. Yeşil Sol Parti, bölgede yüzde 27 civarında oy oranıyla ikinci parti olarak 21 milletvekili kazandı. HDP, beş yıl önce yüzde 32 oy oranıyla 18 milletvekili kazanmıştı ancak bu sefer ortalama yüzde 10 oy oranıyla sadece ortalama 4 milletvekili çıkaracağı hesaplanıyor. CHP, yüzde 13’ü geçen oy oranıyla bölgede 5 milletvekili çıkarırken, MHP ise yüzde 10’un üzerinde oy oranıyla 3 milletvekili çıkarması bekleniyor.

AK Parti’nin oylarındaki azalma, sandalye dağılımını da etkiledi. 2018 yılında yüzde 42.29 oy oranıyla 27 milletvekili çıkaran AK Parti, 7 puana yakın kayıp yaşadı. Böylece, AK Parti’nin sandalye sayısı eksilen 3 ile Yeşil Sol Parti ittifakına kaptırırken, Yeşil Sol Parti ise sandalye sayısını 5’ten 21’e çıkardı.

Cumhurbaşkanı seçiminde ise Erdoğan, bölgeden yüzde 52’ye yakın oy oranıyla birinci çıktı. Erdoğan, yüzde 69’un üstüne çıkarak Malatya’dan en yüksek oyu alırken, Kılıçdaroğlu, Tunceli’den yüzde 80’nin üzerinde oy oranı alarak en yüksek oyu elde etti.

Van’da, Yeşil Sol Parti oy oranını yüzde 59’dan yüzde 53’e düşürmesine rağmen milletvekili sayısını 6’ya çıkardı. AK Parti’nin oy oranı yüzde 30’un altındaydı ve sadece 2 milletvekili çıkarması bekleniyordu. CHP’nin oy oranı ise yüzde 8.5’a ulaşmış olsa da sandalye kazanamadı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 61 oy alırken, Erdoğan’ın oy oranı yüzde 36 civarındaydı.