Dolandırıcılık Olaylarına İlişkin Son Gelişmeler

Dikkatli olun

1- Konya’nın Selçuklu ilçesinde faaliyet gösteren bir kadın giyim butiği sahibi olan Haydar Sular, bir müşterisi tarafından butiğin Instagram hesabı üzerinden satın alınan bir elbisenin kendisine ulaşmadığı konusunda uyarıldı. Sosyal medya hesaplarını kontrol eden Sular, butiğinin aynı isimle sahte bir hesabının olduğunu fark etti. Sahte hesabı inceleyen Sular, marka ürünlerin indirimli fiyatlarla satışa çıkarıldığı yalanının kullanıldığını ve vatandaşların dolandırıldığını tespit etti. Delilleri toplayan Sular, suç duyurusunda bulunmak için savcılığa başvurdu. Haydar Sular’ın avukatı Sena Tan, “Şu anda ulaşabildiğimiz 11 adet banka hesabı tespit ettik. Bazı hesaplara tedbir konulmuştur” şeklinde konuştu. Ayrıca, dolandırıcılara ait ekran görüntülerinde müşterilerin para transferi konusunda endişe duyduklarında dolandırıcıların “Merak etmeyin efendim, içiniz rahat olsun” şeklinde yanıt verdikleri görülüyor.

2- İzmir’in Menderes ilçesinde yaşayan Yüksel Yeşukan’ın televizyonu bozuldu. İnternet üzerinden televizyon üreticisinin yetkili servisini araştıran Yeşukan, ilk çıkan linke tıkladı ve kendisini ‘servis elemanı’ olarak tanıtan biriyle anlaştı. Eve gelen bu kişi, arızayı onarmak için 5,276 TL talep etti ve ödeme yapılmasının ardından hem parayı hem de televizyonu alarak ortadan kayboldu. Uzun bir süre sonra, bu kişiye ulaşılamadığında dolandırıldığını anlayan Yeşukan, avukatı Abdi Yaşar aracılığıyla jandarmaya başvurarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

3- Tokat’ta yaşayan Ferhat Y., WhatsApp üzerinden kendisine yazan bir kişiye, hukuk bürosundan olduğunu belirterek ‘dosya iptal ücreti’ adı altında para talep ettiğini söyledi. Ferhat Y., “Dolandırıcılıkta sınırı aşmışsınız, size dava açacağım” diye cevap verdi. Ancak bu mesaj karşısında, “Burası hukuk bürosu, gidin dava açın” yanıtını alan Ferhat Y., şikayette bulundu. Tokat Barosu avukatı Muzaffer Batuhan Kurtul, “Hiçbir avukat meslektaşımız sosyal medya siteleri ya da mesaj yoluyla kimseden para talep etmez. Bu tür mesajlara kesinlikle itibar edilmemesi gerekiyor” dedi.

4- Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş’ta, emniyete başvuran bir kişi kiraladığı aracın çalışmadığını ve aracı kiraladığı şirketin sahipleri tarafından kendisinden ‘Araca arıza yaptırmışsın’ şeklinde yalanlar söyleyerek boş senet imzalattırıldığını belirtti. Polisler tarafından başlatılan bir soruşturma sonucunda, Atakan K. ve kardeşi Ahmet K.’nın iki ayrı araç kiralama şirketi üzerinden birçok kişiyi farklı yöntemlerle dolandırdığı tespit edildi. 4 aylık teknik ve fiziki takibin ardından 1 Kasım 2022’de 22 ayrı adrese eşzamanlı bir operasyon düzenlendi. Operasyonda, komiser, noter katibi, banka çalışanı ve avukat da dahil olmak üzere 19 şüpheli gözaltına alındı.Atakan K. soruşturma sürecinde suçlamaları reddederken, Ahmet K. ise suçunu itiraf etti. Savcılığın sorgulamalarının ardından şüphelilerden Atakan K., Ahmet K., Bedir K., Doğan Can K., Mustafa Can K., Eda K., E.K. ve F.E. tutuklandı, diğerleri ise serbest bırakıldı. Ancak Ahmet K., Atakan K., Bedir K., Doğan Can K. ve Mustafa Can K., tutuklu bulundukları cezaevlerinin 6 Şubat’taki depreminde hasar almasını fırsat bilerek firar etti. 5 kardeş, farklı tarihlerde kolluk kuvvetlerince yakalanarak yeniden cezaevine gönderildi. Olayla ilgili olarak soruşturma tamamlandı ve 353 sayfalık bir iddianame hazırlandı. İddianamede, Mustafa Can K. ile noter katibi M.P. arasında geçen telefon görüşmeleri de yer aldı. Görüşmelere göre, Mustafa Can K., icra işlemleri için müşterisinin kimlik fotoğrafını gönderdikten sonra ailesinin ve amcalarının TC kimlik numaralarını istedi. Mustafa Can K., sanık M.P.’den aldığı TC kimlik numaralarını, kendisine pasta ve tatlı gönderileceğini söyleyerek kullandı. 8 tutuklu ve 23 sanık hakkında Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı ve 2 ila 806 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.