Dortmund’da Bir Nazi Caddenin İsmi Değişti: Dr. Safiye Ali Anısına Saygı

‘Safiye Ali’ Dortmund’da ölümsüzleşti

İstanbul’da 1894 yılında doğan Safiye Ali, 1916 yılında Almanya’nın Würzburg Üniversitesi’nde tıp eğitimine başladı ve başarıyla mezun oldu. Türkiye’nin ilk kadın tıp doktoru olan Ali, 1923 yılında İstanbul’da kendi muayenehanesini açtı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da doktor olarak görev yaparak önemli hizmetlerde bulundu. Maalesef, henüz 58 yaşındayken 5 Temmuz 1952’de Dortmund’da hayatını kaybetti.

Dortmund Nordstadt Belediyesi, geçtiğimiz aylarda aldığı bir kararla daha önce Nazi bir subayının adının bulunduğu önemli bir caddenin adını “Dr. Safiye Ali” olarak değiştirdi. 16 Ağustos’ta Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, Dortmund Şehir Direktörü Jörg Stüdemann ve Nordstadt Belediye Başkanı Hanna Rosenbaum ile birlikte sivil toplum temsilcilerinin katıldığı bir törenle caddenin resmi isim değişikliği gerçekleştirildi. BVT Dortmund Belediye Meclis Üyesi ve DİTİB NRW Eyalet Birliği Başkan Yardımcısı Emre Güleç, Hürriyet’e şunları söyledi:

“Dr. Safiye Ali’nin mezarının bulunması ve korunması konusunda yaptığımız başvurular dikkate alındı. Safiye Ali, zorlu koşullarda ikinci dünya savaşının tam ortasında büyük bir mücadele verdi. Bu mücadelesi yıllar sonra Almanya’ya gelen Türklere ve burada doğan gençlere ilham oldu. Dr. Safiye Ali, artık hem Türklerin ve göçmenlerin hem de Almanların Dortmund’da saygı gösterdiği bir değerdir. Dortmund Büyükşehir Belediye Meclisi, ‘Dr. Safiye Ali Tıp Ödülü’nün 2024’ten itibaren verilmesine karar verdi.”