Dr. Çınar: Hibrit Elektrikli Uçaklar ve Gelecek Teknolojiler

Elektrikli uçaklara Gökçin imzası

Dr. Gökçin Çınar, Hibrit Elektrikli Uçaklar Üzerine Çalışıyor

Michigan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Dr. Gökçin Çınar, sürdürülebilirlik ve çevre dostu teknolojiler için önemli bir çalışma yürütüyor. ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği mezunu olan Çınar, Amerika’da Georgia Tech’te doktorasını tamamladıktan sonra NASA tarafından hibrit elektrikli uçak projeleriyle desteklendi.

Çınar, hibrit elektrik sistemlerinin uçaklara uygulanabilirliği üzerine yaptığı çalışmalarla NASA’dan ‘en iyi makale ödülü’nü kazandı. Ayrıca, Çınar ve ekibi, Future Aircraft Sizing Tool (FAST – Gelecek Uçakların Boyutlandırma Aracı) adlı yapay zekâ destekli yazılımı geliştirerek NASA’nın beğenisini kazandı. Bu yazılım, gelecekte üretilecek hibrit elektrikli uçak tasarımlarına rehberlik edecek ve havacılık teknolojilerine yeni bir boyut kazandıracak.

Çınar, FAST’in geliştirilme süreci hakkında şunları söyledi: “NASA’nın isteği üzerine, kolay kullanılabilen, uzmanlar ve acemi kullanıcılar için hızlı ve veri odaklı bir yazılım geliştirdik. Bu yazılım mevcut ve gelecekteki teknolojilere uygun uçak tasarımlarını yapabiliyor. FAST, üzerinde çalışılan hibrit elektrikli uçak projelerine büyük katkı sağlayacak.”

Çınar, gelecekte elektrikli uçak tasarımlarının hızla gelişeceğini ve 2035 yılında yeni nesil uçaklara şahit olabileceğimizi belirtti. Ayrıca, NASA’nın 2021 yılında geliştirdiği hibrit elektrikli uçak konsepti Susan üzerinde yapılan çalışmaların, Dr. Çınar ve ekibi tarafından hızla ilerletildiğini ifade etti.

Dr. Gökçin Çınar ve ekibi, hibrit elektrikli uçak projelerinin mühendislik hesaplamalarını yapmak ve modellemek için FAST’in kullanımını planlıyor.