Dr. Umut Yıldız, Türkiye’deki Uzay Şirketine Dönerek Gelecekte Uzaydaki Rolümüzü Güçlendirmek İstiyor

NASA’yı bırakıp vatana dönen astrofizikçi Yıldız: Türkiye’de yapılacak çok iş var

Milli Uzay Programı ile Türkiye, Alper Gezeravcı isimli Türk astronotun uzaya çıkmasıyla büyük bir sevinç yaşıyor. Ancak dün Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ndeki (NASA) görevinden ayrılıp ülkesine dönen Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız da heyecan yarattı. Yıldız, Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmesiyle birlikte sevinç gözyaşları döküldüğünü belirtti ve 21 yıl sonra ülkesine dönerek deneyimlerini paylaşmak istediğini ifade etti.

Dr. Umut Yıldız’ın dönüş kararını duyurduğu videoyu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da kendi hesabından paylaşarak “Hoş geldiniz” notuyla karşıladı. Yıldız, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’de uzay okumak eskiden ‘karın doymayan bir iş’ olarak görülüyordu. Ben de benzer bir süreçten geçtim ancak itirazlara rağmen Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri’ni tercih ettim. Yurtdışında okudum ve çalıştım, farklı yerlerde gözlemler yaptım. Ancak Space X’in maliyetleri düşürmesi ve uzay şirketlerinin artmasıyla Türkiye de bu alanda geri kalmadı. Plan-S Uzay ve Uzay Teknolojileri şirketinde genel müdür yardımcısı olarak görev almak için Türkiye’ye dönüş yaptım.”

Yıldız’ın amacı, Plan-S Uzay ve Uzay Teknolojileri şirketinin projeleri için uydu yapımını ve bilimsel amaçlara yönelik çalışmaları desteklemek. Şirket, uzayda internet çekmeyen bölgelerdeki nesnelerin internet sensörleri kullanarak verileri uzaya aktarma hizmeti sunuyor. Örneğin, tarlanızda akıllı tarım yapmak istediğinizde ancak internet çekmiyorsa, şirketin uyduları tarladaki verileri toplayarak size aktarıyor. Bu hizmetin maliyeti şu anda oldukça yüksek olsa da, şirketin çalışmaları sayesinde maliyetlerin düşmesi ve hizmetin herkese uygun hale gelmesi hedefleniyor.

Dr. Umut Yıldız, Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkışına tanıklık ettiği anları da anlattı. Roketin ateşlendiği anda duygulandığını ve uzaya gitmek istediğini belirten Yıldız, gelecekte herkesin uzaya çıkacağına inandığını söyledi.

Dr. Umut Yıldız, çocukluktan beri gökyüzüne olan sevdasını vurgulayarak, uzayla ilgili çalışmalara uzun yıllar emek verdiğini ifade etti. Uzay araçlarının iletişim frekanslarını tahsis etmek ve Mars projelerine katkı sağlamak gibi önemli görevlerde bulunduğunu paylaşan Yıldız, Plan-S Uzay ve Uzay Teknolojileri şirketiyle olan iş birliğinin ardından Türkiye’de de uzay alanındaki gelişmelere katkı sağlamak istediğini belirtti.

Son olarak, Dr. Umut Yıldız Türkiye’nin uzay alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, şirketin gelecek yıl 12 uyduyu daha uzaya göndermeyi planladığını ve Türkiye’nin iletişim teknolojilerinde dünya lideri olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti. Yıldız, uzay seyahatinin turizm alanında da büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşündüğünü ve Ay’da bir istasyon kurma planlarının olduğunu belirtti.