Dünya Böbrek Hastalığıyla Mücadelede Bilinmesi Gerekenler

14 Mart Dünya Böbrek Günü: 10 kişiden biri böbrek hastası

Dünya Böbrek Hastalığıyla Mücadelede Bilinmesi Gerekenler

Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Arıcı, 14 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında yapılan basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Arıcı, dünya genelinde 850 milyonu aşkın kronik böbrek hastası olduğunu belirterek, “Bu sayı, diyabet hastalarının iki katı ve kanser hastalarının 8 katı kadar. Her 10 kişiden 1’inde böbrek hastalığı bulunmaktadır. 2000 ile 2019 yılları arasında en hızlı büyüyen üçüncü ölüm nedeni böbrek hastalığıdır” dedi.

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız ise ülkemizde yıllık 3 bin 500’den fazla böbrek nakli gerçekleştirildiğini ve bunların yaklaşık yüzde 10’unun yurtdışından gelen hastalara canlı donörlerden yapıldığını belirtti. Başkan Yıldız, Türkiye’deki böbrek nakli başarılarının uluslararası standartlarda olduğunu vurguladı.

Türk Nefroloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurhan Seyahi, erken teşhisin önemine vurgu yaparak, “Kronik böbrek hastalığının ilerlemesini durdurabilmek için erken teşhis önemlidir” dedi.

Dünya Böbrek Günü 2024 Türkiye temasının “Senede Bir Gün” olduğunu belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Bakırköy’de gerçekleştirilen etkinlikte “Senede Bir Gün Düzenli Kontrol” çağrısında bulundu. Başkan Erk, dünyada diyaliz tedavisi gören 2 milyondan fazla insanın yaklaşık yüzde 10-15’inin böbrek nakline ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Kronik böbrek hastalığına karşı ‘Dur’ demek için senede bir kez doktor kontrolüne gitmek şart” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ABD’ye Net Mesajları: Sözcü Öncü Keçeli’den Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD ziyaretinde, Sözcü Öncü Keçeli tarafından yapılan açıklamalara göre, terörle mücadele konusunda Washington’a net mesajlar verildi. Keçeli, “Onlara PKK, YPG ve FETÖ’yle ilgili beklentilerimizi net bir şekilde ilettik. Müttefik bir ülkenin, ülkemizin güvenliğini hedef alanlarla işbirliği yapmasının asla kabul edilemez olduğunu belirttik. Türkiye-ABD stratejik ilişkilerinin daha fazla derinleşmesinin önündeki en büyük engelin ABD’nin YPG’ye verdiği destek olduğunu aktardık. Güvenliğimizi tehdit eden yurtdışı kaynaklı bir terör örgütüne operasyon yapacaksak icazet alacağımız tek yapı BM’nin 51’inci maddesidir. Onun dışında herhangi bir uluslararası yapı veya tarafla bu konuyu ele almıyoruz. Diğer taraftan ABD’nin Irak’ta askerleri var, dolayısıyla bizim PKK’ya yönelik mücadelemizle bağlantılı olarak onlarla da görüşüyüz. Ama bu izin almak, icazet almak değil” şeklinde konuştu.

Keçeli, yeni kurulan savunma ticareti diyaloğu mekanizması ve CAATSA yaptırımlarının ilişkisi konusunda da, “Bunlar iki farklı süreç, aynı konuda iki farklı süreç, daha önce Senato’da Türkiye’ye uygulanmakta olan kısıtlamalar konusunda bazı pozitif mesajlar aldık. Bizim açımızdan olumlu izlenimlerle ayrıldığımız bir ziyaret oldu” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ İkinci Eseri İş Bankası Müzesi’ne Katıldı

Osman Hamdi Bey’in Unutulmaz Eseri İkinci Kez Sergileniyor

Türk resim sanatının önemli isimlerinden Osman Hamdi Bey’in ünlü eseri ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi koleksiyonuna dahil edildi. Yıllarca Belma Simavi koleksiyonunda bulunan eser, Artam Antik AŞ. tarafından satın alınarak müzenin ‘Türk Resmini İzlemek’ adlı kalıcı sergisine eklenmiştir.

Sanatçının 1907 tarihli bu ikinci eseri, Pera Müzesi’nde sergilenen ilk versiyonuyla komşu olmuştur.

Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı eserinin ikinci versiyonunda, bir önceki yıl yapılan tabloda beş kaplumbağa yerine altı kaplumbağa bulunmaktadır.

Müzenin kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu, eser hakkında şunları söyledi: “Osman Hamdi Bey’in eseri, oryantalist bir ressam olarak tanımlanabilecek eşsiz bir eserdir. Aydın sanatçının geniş imgesi ve evrensel ilhamı bu eserde yansıtılmıştır.”

‘Kaplumbağa Terbiyecisi’nin ikinci versiyonu, 12 Mart Salı günü İstanbul Beyoğlu’ndaki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde ziyaretçilerini beklemektedir.