Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin koordinasyonunda, Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda keşif gezisi yapan bir ekip, yeni bir geçit bulma ve harita çıkarma amaçlı çalışmalarına devam ederken liderlerinden biri olan ABD’li bilim insanı Mark Dickey, 2 Eylül’de 1200 metre derinlikte mide rahatsızlığı yaşadı. Durumu fark eden ekibin bir üyesi, 3 Eylül’de yardım talebi için yetkililere başvurdu. Bu talep üzerine AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edildi ve ayrıca Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan da kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma operasyonunda deneyimli bir ekip lideri olan Dickey, 4 Eylül’de doktorlar tarafından 1040 metre derinlikteki kamp alanına çıkarıldı ve tedavisine başlandı. Tedaviye yanıt veren Dickey, mağaradan halatlarla sedye üzerinde dik bir şekilde çıkarıldı ve tüm ekiplerin alkışları arasında mağara ağzında tekrar göründü. Kendisini bekleyenlere “Her şey yolunda” işareti yaparak sevincini paylaştı.
AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri, uluslararası kurtarma ekiplerinin de desteğiyle Toros Dağı’ndaki mağara girişinde kamp kurdu ve uzman ekipler, mağaraya ulaşmak için sağlam kayalara bağlantı noktaları döşedi. Dickey, 9 Eylül’de doktorların onayıyla çıkışa başladı ve uluslararası ekipler tarafından sedyeyle taşınarak 500 metreye kadar çıkarıldı. Sonunda 12 Eylül saat 00.37’de mağaradan tamamen çıkarıldı ve kurtarma operasyonunun mağara kurtarma kısmı başarıyla tamamlandı. Dickey, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra helikopterle Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.
Yetkililer, bu kurtarma operasyonunun derinlik ve zorluk açısından dünya çapında sayılı ve önemli operasyonlardan biri olduğunu vurgulamıştı. Mağaradaki zorlu arazi şartları ve düşen hava sıcaklığı, ekipleri zorlarken, Dickey’in sağlık durumu ve mağara içindeki çetin koşullar da arama-kurtarma ekiplerine büyük bir çaba gerektiriyordu. Dickey, yeryüzüne çıkartıldığında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Öleceğim herhalde diye düşündüm. Çok çılgın bir maceraydı ama yüzeydeyim, hâlâ hayattayım” dedi. Nişanlısı Jessica Van Ord ise Türk ekiplerin desteği sayesinde Dickey’in şanslı olduğunu ve medeni cesaretlerini takdir ettiğini belirtti.
Kurtarma operasyonu toplamda 215 saat sürdü ve 8 farklı ülkeden 192 arama-kurtarma görevlisi katıldı. Dickey, sağlık gözetimi altında sürekli olarak dinlendirildi ve hayatta kalmak için serum ve plazma desteği aldı. Operasyonun anısını ölümsüzleştirmek için kurtarma ekipleri, Dickey’yi karşılayan “Hoş geldin 0 metreye” yazılı tahta üzerinde imza attı.