Londra merkezli Times Higher Education (THE) tarafından yayınlanan ‘Dünya Üniversite Sıralaması 2023’ sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz 8 yıldır olduğu gibi bu yıl da en iyi yükseköğretim kurumu Oxford Üniversitesi olarak belirlendi. ABD’nin Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ise sıralamada Oxford’u takip etti. İlk 10 sırayı İngiltere ve ABD’den üniversiteler paylaştı.
Türkiye’de en üst sıralarda yer alan üniversiteler ise 351-400 bandında bulunan Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi oldu. Bu sayede Türkiye, ilk 500 içinde 3 üniversiteyle temsil edildi. Koç ve Sabancı üniversiteleri daha önce 401-500 bandında olan sıralamalarını yükselterek, ODTÜ ise 501-600 bandından sıçrayarak büyük bir ilerleme kaydetti.
Türkiye’den toplamda 75 yükseköğretim kurumu listede yer aldı. ODTÜ, Koç ve Sabancı’nın yanı sıra, dünya sıralamasında yer alan diğer Türk üniversiteleri İstanbul Teknik, Bilkent, Boğaziçi, Çankaya, Hacettepe, Bahçeşehir, Özyeğin ve Yıldız Teknik Üniversiteleri olarak belirlendi. Böylece Türkiye, ilk 1000 içinde toplamda 11 üniversiteyle temsil edildi.
Bu yılki sıralamada dikkat çeken bir diğer durum ise Bartın Üniversitesi’nin ilk kez listeye dahil olması. Bartın Üniversitesi 1001-1200 bandında, geçen yıl 801-1000 bandında yer alan Fırat Üniversitesi ise bu yıl 1001-1200 bandına geriledi.
Times Higher Education (THE)’nin “2024 Dünya Üniversite Sıralaması”nda üniversiteler, öğretme ortamı, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, uluslararası görünüm ve sanayi gibi alanlarda 18 farklı performans göstergesi kullanılarak değerlendirildi.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ’nün elde ettiği önemli başarıya dikkat çekerek, yeni akademisyenlerin seçimine yönelik kriterlerin artırılması, atama yükselme koşullarında iyileştirmeler yapılması, yayın teşvik sisteminin geliştirilmesi ve mezunlarla ilişkilerin güçlendirilmesi gibi faktörlerin bu başarıya katkı sağladığını belirtti. Kök, Türkiye’nin uluslararasılaşma stratejisinin de bu başarının önemli unsurlarından biri olduğunu vurguladı ve hedeflerinin Dünya’nın en iyi üniversiteleri arasında yerlerini sağlamlaştırmak olduğunu söyledi.
Türk üniversiteleri bu yılki sıralamada önemli bir yükseliş yaşadı. İlk 500 içinde 3 üniversitenin olması ve ilk 1000 içinde 11 üniversitenin yer alması büyük bir başarı olarak değerlendirilmekte. Bu durumda devlet üniversitelerinin de sıralamaya girmiş olması dikkat çekicidir. THE Başkanı Phil Baty, Türk üniversitelerinin önemli bir atak yaptığını belirterek Türkiye’nin uluslararası bir yüksek öğrenim merkezi haline gelme ve dünyanın en iyi üniversiteleriyle rekabet etme arzusunun belirgin bir işareti olduğunu söyledi. Türkiye’nin sıralamada ABD, Hindistan ve Çin gibi dev ülkelerin ardından en iyi temsil edilen yedinci ülke olduğunu da vurguladı.