Dünyanın En Eski Batığına Ait Tarihi Kalıntılar Antalya’da Bulundu

Antalya'daki dünyanın en eski batığından çıktı: 25'er kiloluk 30 külçe

Antalya kıyılarında yapılan su altı keşif ve kazı çalışmaları, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü’nün başkanı olan Sualtı Arkeolog Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında, dünyanın en eski batığı olarak bilinen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı’nın su altındaki arkeolojik kazılarında tarihi kalıntılara ulaşılmıştır. Ekip, 50 metre derinlikte gerçekleştirdikleri kazılarda, geminin 3 bin 600 yıl önce battığı döneme ait bakır külçeler bulmuştur. Bu çalışmalarda, robotların da 300 metreye kadar indirildiği ve kullanıldığı belirtilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle gerçekleştirilen kazıların bu yıl ki aşamasının 2 ay sürdüğünü ifade eden Doç. Dr. Öniz, gemiden çıkarılan bakır külçelerin önemine dikkat çekmiştir. Gemi batığıyla ilgili detayları paylaşan Doç. Dr. Öniz, “Külçeler, Kıbrıs’ta bulunan bakır madenlerinden alınıp batıdaki bir limana götürülmek üzereyken geminin fırtına nedeniyle battığını tespit ettik” şeklinde konuşmuştur.

Doç. Dr. Öniz, aynı zamanda bu bakır külçelerin önemli bir ticaret malı olduğunu ve döneminde para olarak kullanıldığını belirtmiştir. Külçelerin Asurlular veya Kıbrıs Krallığı tarafından vergi olarak kullanıldığını ve yeniden eritilerek heykel, silah, çanak çömlek gibi ürünlere dönüştürüldüğünü ifade etmiştir. Bakır külçelerin ortalama olarak 25 kilogram ağırlığında ve 45 santimetre uzunluğunda olduğu bilgisini de paylaşmıştır.

Ayrıca, gemiden çıkarılan bakır külçelerin yanı sıra bir amforaya (testi) ait parçalar ve gemide bulunan kişisel eşyaların da gün yüzüne çıkarıldığı bilinmektedir.