e-Duruşma Sistemi: Hukuk Yargılamalarında Adaletin İnternet Üzerinden Sağlandığı Kolaylık

Mahkemeye gitmeden 1.7 milyon e-Duruşma

Adaletin İnternet Üzerinden Sağlandığı e-Duruşma Sistemi, Hukuk Yargılamalarında Avukatlara Kolaylık Sağlıyor

Ülkemizde yerli ve milli imkanlarla geliştirilen e-Duruşma sistemi, hukuk mahkemelerinde avukatların yerlerinden ayrılmadan çevrimiçi olarak duruşmalara katılmasına olanak tanıyor. Bu sayede, Adalet Bakanlığı’nın mühendislerince oluşturulan uygulama, tüm hukuk mahkemelerinde 81 ilde kullanılabilir hale getirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün itibariyle ülke genelindeki 3 bin 44 hukuk mahkemesinde e-Duruşma sistemi kullanılmaktadır. Sistem, 15 Eylül 2020 tarihinden bugüne kadar 1 milyon 671 bin 567 e-Duruşma gerçekleştirilmiştir” dedi.

Bakan Tunç ayrıca, 2020 yılında hukuk yargılamalarına kazandırılan e-Duruşma sisteminin avukatlara büyük kolaylık sağladığını belirtti. Avukatların istedikleri duruşmalara video konferans yoluyla katılabilme imkanı sunduğunu vurgulayan Tunç, avukatların sistemi kullanabilmek için öncelikle UYAP Avukat Portalı’ndan duruşmalarını sorgulamaları ve taleplerini yazmaları gerektiğini ifade etti. Hâkimin talebi onaylaması durumunda, avukatlar bulundukları yerden video konferans aracılığıyla duruşmalara katılabiliyorlar.

e-Duruşma sistemi, adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmanın yanı sıra, avukatlar açısından da emek ve zaman tasarrufu sağlıyor. Avukatların duruşmalara katılımını kolaylaştıran bu sistem, hukuk yargılamalarında verimliliği artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.