Ebru Baybara Demir, ‘2023 Basque Culinary World Prize’ Ödülüne Layık Görüldü ve Depremzede Çocuklara Destek Olacak

Gastronomi Nobel'i Şef Baybara’ya

Türk mutfak kültürü ve gastronomisi alanında önemli bir isim olan Ebru Baybara Demir, ‘2023 Basque Culinary World Prize’a layık görüldü. Bu ödül, Ebru Baybara Demir’in kültürel entegrasyon, sosyal kalkınma ve biyolojik çeşitlilik konularındaki çalışmalarının takdir edildiğinin bir göstergesi oldu. Ödül töreni, San Sebastian’da düzenlendi ve Ekonomik Kalkınma, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bakanı Arantxa Tapia, Basque Culinary Center Başkanı Vicente Atxa, Basque Culinary World Prize Jüri Başkanı Joan Roca ve Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci gibi önemli isimler katıldı.

Ebru Baybara Demir, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “2023 Basque Culinary World Prize’ını kazanmak tarif edilemez bir onur. Gastronomi alanında önde gelen uzmanlar tarafından ‘doğanın aşçı gücü’ olarak tanımlanmak ise benim için inanılmaz derecede anlamlı.” dedi. Ayrıca, bu ödülün sadece bir şef olarak değil, Atatürk’ün cumhuriyet yolunda ilerleyen bir Türk kadını olarak da büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Ebru Baybara Demir, ödülünü coğrafyanın en güzel kader olduğunu ifade ederek, geleceğin gastronomlarına, hayatlarını değiştiren kadınlara, ailesine ve felsefesini paylaşan tüm yol arkadaşlarına ithaf etti.

Ebru Baybara Demir’in aldığı 100 bin Euro’luk ödül ise Hatay’daki depremzede çocukların okul kahvaltılarını devam ettirmek için kullanılacak. Ebru Baybara Demir, 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay İskenderun’da kurulan Gönül Mutfağı’nda 3 bin kişinin gönüllü olarak çalışmasıyla ve gelen desteklerle 15 milyon kap yemek hazırlayıp dağıtmıştı. Bu ödül, depremzede çocuklara gereken desteği sağlamak için yeni bir sistem oluşturulmasına yardımcı olacak.