Edirne’de Cami Restorasyonu: ‘Keşan Taşı’ Kullanıldı

Restorasyon için 3 yıl taş arandı

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Keşan Taşı Kullanarak Camide Restorasyon Çalışması Başlattı

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 2022 yılının Ocak ayında bir camide kapsamlı bir restorasyon çalışması başlattı. İç ve dış mekanda eşzamanlı olarak yürütülen çalışmalarda, caminin dış cephesi ve minaresinin orijinaline uygun olarak bölgeye özgü ‘Keşan taşı’ kullanıldı.

Taşlar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaklaşık 3 yıllık çalışması sonucunda Keşan’da kullanılmayan alanlarda tespit edildi. İhalenin ardından buradan çıkarılan özel ‘Keşan taşı’, cami bahçesinde kurulan atölyede işlendi. Caminin minaresinde sarı, dış cephesinde ise yeşil tonlardaki ‘Keşan taşı’ tercih edildi. Ekipler, minarenin iç ve dış cephe çalışmalarını büyük ölçüde tamamlarken kalem işi çalışmaları devam ediyor.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, restore edilen camide kullanılan yöresel taşlarla ilgili şunları söyledi: “Keşan, Hersekzade Ahmet Paşa Camisi dediğimiz zaman camide kullanılan yöresel taşlar aklımıza gelir. Restorasyon çalışmalarına başladığımızda bu taşlara ait herhangi bir ocak Keşan’da bulunmuyordu. Uzun araştırmalar sonucunda bu taş ocaklarının yerlerini tespit ettik. Tamamen kendi imkânlarımızla taşları ocaklardan çıkardık, atölyelerde ebatlayıp onarımlarımızı tamamladık. Hem camimizin dış cephe onarımlarını hem de minarelerimizi, aslına uygun olan Keşan’daki kum taşı ocaklarından temin ettiğimiz taşlarla tamamladık. Restorasyonun yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor ve cami tekrar ibadete açılacak.”