Edirne’deki Bayır Deresi, Yıllardır Tekrarlanan Kirlilik Sorunundan Dolayı Yeşile Döndü

Kirlilikten yeşile döndü! Çevre halkı kokudan rahatsız

Edirne ilinde tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan Bayır Deresi’nin rengi, yıllardır tekrarlayan kirlilik sorunundan dolayı yeşile döndü. Yıldırım Mahallesi Kirazlık mevkisindeki bölgede tesis ve evsel atıkların yarattığı kirlilik, nehrin yüzeyini yosunlarla kaplamış durumda. Geçen yıl Devlet Su İşleri (DSİ) ve belediye ekiplerince temizlenen tahliye kanalında, son zamanlarda akış tamamen durdu ve çöpler yüzeye çıktı. Sıcaklığın artmasıyla birlikte, bölgede yaşayanlar nehrin yaydığı kötü kokunun ve oluşan sineklerin dayanılmaz seviyeye ulaştığını dile getirdi.

Bölgede yaşayan Şaziye Eskitürkoğlu, “Bir kere temizlediler. Ondan sonra ne gelen oldu ne temizleyen. Çöpümüzü bile telefon ediyoruz da geliyorlar, toplayıp götürüyorlar” diyerek, bu konuda çaresiz olduklarını ifade etti. Ayrıca, kasabanın uzun zamandır kirlilik ve çöpler nedeniyle ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

Kanalın yıllardan beri aynı durumda olduğunu söyleyen Kasım Şekerli, “Tahliye kanalı biz kendimizi bildik bileli aynı durumda. Burada, bir dizi cansızlıkla birlikte lağıma benzeyen bir akarsu akıyor. Sivrisinek ve diğer haşereler tarafından rahatsız edildiğimiz için akşamları bile oturamıyoruz. Sağlığı olumsuz etkileyen bu durum, yetkililer tarafından acilen çözülmeli” şeklinde konuştu.

Kanalın diğer ucunun kapalı olduğunu ve bir zamanlar bölgede balık avlandığını belirten, sevgili mahalle sakini Hüseyin Ciga, “Buraları önceden tarlalıktı, fakat kanalın yapılmasıyla birlikte değişti her şey. Sisliklerdeki pislikler komşuları rahatsız ediyor. Eskiden kanalda hiç farklılık yoktu ve balık avları yapılabiliyordu. Şimdi sararmış, pis bir bulanık su var” dedi. Mahalle sakinleri, yetkililerin kanalın temizlenmesi ve bu tür kirliliklerin önlenmesi için çözüm bulmalarını istiyor.