Efeçayı: Ünlü Bitki Bilimci Prof. Dr. Hasan Yıldırım’dan Şaşırtıcı Bir Keşif

Yeni keşif Efeçayı bitkisi

Ünlü bitki bilimci Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bitkinin keşif hikayesini şu şekilde aktardı: “Keşfettiğimiz bitki, Cem Çuhacıoğlu adında bir doğasever ve tornacı tarafından 2012 yılında saha araştırması sırasında bulundu. Cem Çuhacıoğlu, bu bitkinin diğer türlerden farklı olduğunu düşünerek, detaylı fotoğraflarını ve malzemelerini bizimle paylaştı. Yaptığımız çalışmalarda, bu bitkinin literatürde daha önce kayıtlı olmadığını fark ettik. Doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ve alanında uzman Dr. Özal Güner ile birlikte ortak bir çalışma yapmaya başladık. Uzun yıllar süren gözlem ve çalışmalarımız sonucunda, bu bitkinin bilimsel makalesini ‘Türler ve Habitatlar’ isimli ülkemizin önemli taksonomi dergisinde yayımladık. Bitkiyi keşfeden Cem Çuhacıoğlu’na ithafen ‘stachys cuhacioglui’ ismini verdik. Bitkinin Türkçe adını ise İzmir’e atfen ‘Efeçayı’ şeklinde kaydettik.”

Prof. Dr. Hasan Yıldırım’dan Bitki Keşfi

Ünlü bitki bilimci Prof. Dr. Hasan Yıldırım, son keşiflerinden biri olan Efeçayı’nın keşif hikayesini anlattı. Bu ilginç bitkinin keşfi, tornacılık mesleği ile uğraşan ve doğayı seven Cem Çuhacıoğlu tarafından 2012 yılında gerçekleştirildi.

Cem Çuhacıoğlu’nun saha çalışmaları sırasında fark ettiği bu bitki, diğer türlerden farklı olduğu şüphesini uyandırdı. Durumu fark ettikten sonra, bitkinin ayrıntılı fotoğraflarını ve materyallerini Prof. Dr. Yıldırım ve ekibine iletti. Yapılan çalışmalar sonucunda ise bu bitkinin önceki literatürde kaydedilmemiş bir tür olduğu belirlendi.

Efeçayı üzerindeki araştırmalar, doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ve konunun uzmanlarından Dr. Özal Güner ile birlikte yürütüldü. Uzun yıllar süren detaylı gözlemler ve çalışmalar sonucunda, keşfedilen bitkinin bilimsel makalesi, ülkemizin saygın taksonomi dergisi “Türler ve Habitatlar”da yayımlandı. Bu önemli keşif, bitkiyi bulan Cem Çuhacıoğlu’na ithafen “stachys cuhacioglui” olarak adlandırıldı. Türkçe adı ise İzmir’e atfen “Efeçayı” olarak belirlendi.