Ege Balıkçıları Satış ve Avlarda Sorunlarla Karşı Karşıya

'İzmir Körfezi'ndeki kirlilik sonrası balık satışı yarı yarıya azaldı'

Egeli Balıkçılar Avcılık Sezonundan Memnun Değil

Av yasağının sona ermesiyle 1 Eylül’de denize açılan Egeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması nedeniyle sezona umdukları gibi başlayamadıklarını belirtiyor. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, avcılık sezonunun bekledikleri gibi geçmediğini ifade ederek, denizlerde balık miktarının azaldığını dile getiriyor. Aksoy, “Tekneler balığı fazla tutarsa masraflarını karşılar, kara geçerler. Şu anda kara geçen bir teknemiz yok. Teknelerimiz geçen yıl ortalama 200-500 kasa arasında balık tutardı. Bu sene 100-150 kasa ancak tutabiliyorlar. Mesela Kuşadası bölgesinde çalışan bir balıkçı teknesi 100 kasa hamsiyle geliyor. 100 kasa hamsi ne İzmir piyasasına yeter ne teknenin masrafını kurtarır. Havalar şu ana kadar çok da iyi gitmedi. Bugün havalar düzeldi, bundan sonra inşallah daha iyi olacak” şeklinde konuşuyor.

İzmir körfezinde 20 Ağustos’ta balık ölümlerinin başladığını ve bazı kurumların balık alımlarını iptal ettiğini belirten Aksoy, körfezden balık tutmanın yasak olduğunu vurgulayarak, balık ölümlerinin sebebini oksijensizlik olarak açıklıyor. Aksoy, Rize’de denize dökülen balıkların yanlış algı oluşturduğunu belirterek, üyelerini uyarıyor ve “Çöp olan balıkları denize dökmeyelim, kasalara koyup bidonlara atalım” diye ekliyor.

Net satışlarının düşmesi sebebiyle tutulan balıkların yüzde 60-70’inin balık çiftliklerine yem olarak verildiğini açıklayan Aksoy, geçen seneye göre balık çeşidi ve miktarının yarı yarıya azaldığını ve satışlarının da körfezdeki kirlilikten dolayı yarı yarıya azaldığını söylüyor.

Avcılık sezonunun başlamasıyla Ege Bölgesi’nde tutulan balık miktarının yarı yarıya azaldığını belirten tekne sahibi Süleyman Canbaz (72), deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle balıkların açık sulara göç ettiğini ifade ediyor. Canbaz, Ege’de Karaburun açıklarında avcılık yapan gırgır balıkçılarının balıklarını rahatlıkla tüketeceğini belirtiyor ve “Ege’deki tezgahlarda gırgır balıkçılarının tuttuğu balıkların tüketilebilir olduğunu düşünüyorum. Avlanma yasağı 30 metreden sonra bitiyor. İzmir Körfezi’nin ise 8 ve 12 metre derinliği var. Tezgahlardaki çiftlik balıkları, midyeler, hepsi derin sularda oluyor. Ege’deki vatandaşlar bunları gönül rahatlığıyla tüketebilir” diye söylüyor.

Canbaz, Ege’de tekne başına günlük 3 ile 10 ton arası balık tutulduğunu belirtirken, satılmayan balıkların çiftliklere verildiğini ve hale yolladığı 100 kasa balığın 50’sinin balık çiftliklere verildiğini ekliyor.