Ege’de Sıcaklık Artışı: Tarımcılar Olumlu

Uzman isim 'Bu sıcaklığa aldanmayalım' diyerek duyurdu: La Nina geliyor...

Ege Bölgesinde Sıcaklıklar Artıyor, Tarımcılar Seviniyor

Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Bölgesi’nde mevsim normallerine uygun seyreden hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde artarak yükseleceği bildirildi. Kıyı kesimlerde 1 ila 3 derece, iç kesimlerde ise 4 ila 8 derece daha yüksek sıcaklıkların beklendiği belirtildi. İl merkezlerinde en düşük ve en yüksek hava sıcaklıklarının şu şekilde olması bekleniyor: İzmir 31-35, Aydın 36-41, Çanakkale 29-35, Balıkesir 34-40, Manisa 35-41 derece.

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, mayıs ayının serin geçmesine rağmen tarımla uğraşanların sıcaklıklardan şikayetçi olduğunu belirtti. Ancak şu anda sıcaklıkların yükselmeye başladığını ve tarım için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Yaşar, “Sıcaklarla birlikte tarım ürünleri artacak, yağışlar da artış gösterecek. Ancak, yaşlılar ve tansiyon hastaları özellikle çok sıcak saatlerde dışarı çıkmamalıdır” dedi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar, geçen senenin etkileri devam eden ‘Süper El Nino’ dönemine değinerek, bu yılın daha normal ve ılıman geçeceğini belirtti. Yaşar, “Yavaş yavaş hava sıcaklıklarının normale dönmesi bekleniyor. ‘La Nina’ döneminin başlayacağı düşünülüyor. Bu yıl sıcaklık rekorları kırılabilir ancak büyük ihtimalle hava soğuyacak” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yaşar, hava sıcaklıklarındaki artışın azalarak normale döneceğini sözlerine ekleyerek, “Gelecek dönemde daha ılıman ve normal bir hava bekleniyor. ‘Süper El Nino’nun etkileri sona eriyor ve ‘La Nina’ dönemi başlıyor” dedi.