“Eğitimde Değişim: Prof. İlker Cırık’tan Müfredat Analizi”

Eğitim uzmanları Hürriyet’e anlattı: 7 soruda yeni müfredat

Prof. İlker Cırık: Müfredatta Bütüncül Yaklaşım

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. İlker Cırık, eğitimde bütüncül anlayışın önemine değindi. Öğrencilerin bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerinin bir bütün olarak desteklenmesi gerektiğini belirten Cırık, öğretim programlarının da bu doğrultuda yapılandırıldığını söyledi.

Becerilerin Önemi ve Hedefler

Prof. Cırık, müfredat hazırlanırken bilgiye ek olarak sorgulama, analiz, değerlendirme, yorumlama, özetleme gibi becerilerin bir arada olmasına dikkat ettiklerini vurguladı. Üst düzey düşünme becerilerine ulaşmayı hedeflediklerini belirten Cırık, becerilerin hayata geçebilmesi için alan bilgisinin önemli olduğunu ifade etti.

Değerlerin Yeri ve Müfredatın Gelişimi

MİMEB’in, içerik ve bilgi konusunda kamuoyuna sadeleştirme olarak yansıyan bir yaklaşım sergilediğini belirten Prof. Cırık, öğrencilerin derinlemesine öğrenmelerinin ve analiz etmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Bazı derslerden konuların çıkarıldığı düşüncesinin doğru olmadığını ifade eden Cırık, mevcut programlardaki konuların yapılandırıldığını ve bazı konuların üst kademeye bırakıldığını açıkladı.

Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi

Program geliştirme sürecinin dinamik olduğunu belirten Prof. Cırık, öğretmenlerin programlardaki eksiklikleri ilgili birimlere ileteceğini ve iyileştirmelerle programların gelişeceğini açıkladı. Bakan Bey’in, görüş ve değerlendirme sürecinde gerektiğinde sürenin uzatılabileceğini belirttiğini aktardı.

Müfredatın Geleceği ve Sınavlar

Prof. Cırık, yeni müfredatın okul öncesinden liseye kadar uygulanacağını ve bu durumun LGS ve YKS gibi merkezi sınavlarda değişikliklere neden olabileceğini ifade etti. Becerilerin ölçülmesi konusunda yaşanabilecek eksikliklere karşı sınav sistemlerinde de uyum sağlanacağını belirtti.

Değerler Eğitimi ve Çalışmaları

Yeni müfredatın sosyal, duygusal öğrenme becerileri, milli ve manevi değerler ile okuryazarlık becerilerine odaklandığını söyleyen Prof. Cırık, değerlerin öğretmenlere nasıl kazandırılacağına dair açıklamaların da bulunduğunu belirtti. Değerler konusunda ayrıca bir komisyonun çalıştığını ifade etti.

Matematik Müfredatındaki Değişimler

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Geliştirme Uzmanı Dr. Pelin Üredi, lise müfredatında yapılan değişikliklerin matematikte analiz konularına odaklandığını açıkladı. İntegral kavramının daraltıldığını belirten Üredi, fonksiyon, limit ve türev konularının öne çıkarıldığını ve üniversite eğitimi için sağlam bir temel oluşturacaklarını ifade etti.

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’dan Eleştiriler

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, ülkemizin eğitim alanında daha acil ihtiyaçları olduğunu belirterek, müfredatın uygulanmasının sorunlu olduğunu ifade etti. Paylaşımcılık, eleştirel düşünme becerileri gibi konuları olumlu karşıladığını ancak yapılan eleştirilerin abartılı olduğunu söyledi. Atatürk vurgusunun yer almadığı eleştirileri de değerlendirdi.