Eğitimde Müfredat Değişikliği: Yenilikler ve Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin müfredat eleştirilerini yanıtladı

Bakan Yusuf Tekin ve üst düzey bürokratlar, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da eğitim editörleriyle bir araya geldi. İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen toplantıda Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci müfredatla ilgili detaylı bir sunum yaptı. Toplantıda Bakan Yusuf Tekin ise yeni müfredat taslağı hakkında bilgi verip, gelen eleştirilere cevap verdi.

“MÜFREDAT NİÇİN DEĞİŞTİRİLDİ?”
Bakan Yusuf Tekin, “Her PISA sonucunda müfredatın yeniden yapılandırılması gerektiği vurgulanıyor. OECD’nin değerlendirmeleri sonucunda müfredat yükünün fazla olduğu ve beceri odaklı olmadığı belirtildi. Uzun zamandır müfredatın ağır olduğu yönünde bir beklenti vardı” dedi.

İNTEGRAL DERSİ NEDEN KALDIRILDI?
Bakan, dünya örneklerine bakılarak integral dersinin kaldırılmasının doğru bir adım olduğunu belirtti. Örneğin Kanada Ontario eyaletinde integral dersinin kaldırılmasının ardından eyaletin PISA sıralamasında 7. sıraya yükseldiğini vurguladı.

NEDEN SADELEŞTİRİLDİ?
Müfredatta yüzde 35 oranında sadeleştirme yapıldığını dile getiren Bakan, örnek vererek, “Eski müfredatta toplama, çarpma, çıkarma ve bölme ayrı ayrı konular olarak ele alınıyordu. Bu konuların birleştirilmesiyle öğrencilerin daha iyi anlayabileceği bir sistem oluşturuldu” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ANKET
81 ilde öğretmen ve öğrencilere anketler yapıldığını belirten Bakan, sadece öğrencilerden 17 bin kişinin anketi yanıtladığını ifade etti.

FARKLILAŞTIRILMIŞ EĞİTİM
Yeni müfredatta hızlı ve yavaş öğrenen öğrencilere yönelik “farklılaştırılmış eğitim” bölümleri oluşturulduğunu açıklayan Bakan, öğrencilerin durumları ölçeklerle değerlendirileceğini ve eksikliklerinin tamamlanacağını belirtti.

MÜLAKAT SÜRECİ
Öğretmen alımlarının mülakatlarla yapılacağını dile getiren Bakan, bu kararın daha adil ve güvenilir bir süreç olduğunu vurguladı.

YABANCI DİL EĞİTİMİ
Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ise yabancı dil eğitiminin yeni müfredatta yer almamasının nedenine ilişkin olarak, İngilizce programının henüz yayınlanmadığını ve mevcut programın devam edeceğini belirtti. Yelkenci, önümüzdeki yılın programında İngilizce dersi ile ilgili detayların da yer alacağını açıkladı.