Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devletin gözetim ve denetimi altında yürütüldüğü hatırlatılarak, okul türleri, öğrenci kabul ve kayıtlarına ilişkin hükümlerin ilgili kanunlarla düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, Milli Eğitim Temel Kanunu’ndaki gözetim ve denetim görevinin Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğu ve Türk vatandaşlarının eğitimlerini Türk ilköğretim okullarında sürdürmeleri gerektiği hükümlerine vurgu yapıldı. Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda ise özel okulların türleri ve öğrenci kabullerine dair hükümlerin yer aldığına dikkat çekildi.
Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren özel milletlerarası okullar, azınlık okulları ve yabancılar tarafından açılan toplam 328 okulun hukuk devleti sınırları içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli tedbirlerin alındığı ve yasal düzenlemelere uygun şekilde eğitim öğretim yaptıkları belirtildi. Son günlerde gündemde olan yasal statüsü olmayan ve “Türk öğrenci” kabul eden okullarla ilgili olarak yapılan müzakerelerde, Fransa’da yaşayan Türk öğrencilerin ‘Türkçe’ öğrenimini içeren kapsamlı bir eğitim işbirliği anlaşması çalışmalarına başlanmasına karar verildiği ve bu yönde müzakerelerin devam edeceği ifade edildi.
Açıklamada, Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumlarına ilişkin yapılan müzakerelerde uzlaşılan noktalar şu şekilde belirtildi: Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar söz konusu okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak, mevcut Türk öğrencilerin listesi ve marka verilen okulların bilgileri Bakanlığa teslim edilecektir. Ayrıca bu okullarda ilgili sınıf düzeylerinde ‘Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya’ dersleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulabilecektir. Bu süreçte okulların eğitim öğretim süreçleri Bakanlık yetkilileri ve diğer ilgili devlet birimleri tarafından takip edilerek denetlenecektir.