Elektronik Sigaraların Gençler Arasındaki Popülaritesi Artıyor: DSÖ Uyarıyor

Gençler e-sigara kıskacında

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ), elektronik sigaraların tütün alışkanlığından kurtulmada etkili olmadığını ve bunun yerine farklı bir bağımlılık yarattığını belirtti. DSÖ’nün yaptığı açıklamada, özellikle gençlerin ilgisini çeken elektronik sigaraların sosyal medya üzerinden çocuklara ve gençlere yaş sınırı olmaksızın satıldığı ifade edildi. DSÖ’nün acil bir eylem çağrısı yaptığı açıklamada, “Elektronik sigaralar açık piyasada bulunabilir ve gençlere agresif bir şekilde pazarlanabilir durumda. 34 ülke e-sigara satışını yasaklarken, 88 ülkede e-sigara satın almak için minimum yaş sınırı belirlenmemiş ve 74 ülkede bu zararlı ürünlere yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır” denildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çocukların erken yaşta elektronik sigara tuzağına düşürülerek başladığına dikkat çekerek, “Ülkeleri, halklarını sigara alımını önlemek için sıkı önlemler almak üzere çağırıyorum” dedi. DSÖ’nün açıklamasında, elektronik sigaraların kalp ve akciğer hastalıklarına neden olduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi: “Nikotinli e-sigaralar son derece bağımlılık yapıcıdır ve sağlığa zararlıdır. Uzun vadeli sağlık etkileri tam olarak anlaşılmamış olsa da, bazılarının kansere yol açtığı, bazılarının ise kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırdığı bilinen zararlı maddeler ürettikleri tespit edilmiştir. E-sigara kullanımı ayrıca gençlerde beyin gelişimini etkileyerek öğrenme bozukluklarına yol açabilmektedir.”

DSÖ yöneticilerinden Dr. Ruediger Krech, çocukların elektronik sigara kullanımındaki artışla ilgili olarak, “E-sigaralar en az 16 bin farklı aroma ile sosyal medya üzerinden çocukları hedefliyor. Ürünler, çizgi film karakterlerinin kullanıldığı ve çekici tasarımlara sahip olduğu için genç neslin ilgisini çekiyor. Çocuklar ve gençler arasında e-sigara kullanımında yetişkinlerin kullanımını aşan endişe verici bir artış olduğu birçok ülkede gözlemlenmektedir.” şeklinde konuştu.