Elif Eda Güneş: Genç Yetenek, Bilimde İz Bırakıyor

Bilgisayarı olmadan yazılım öğrendi

Yozgat’ın Curali köyünden çıkan genç bir yetenek, bilgisayar kullanmaya başlamadan önce bile kodlama öğrenme yolculuğuna başladı. Elif Eda Güneş, henüz 14 yaşındayken yazılım dünyasına adım attı ve biliminsanlarına mesajlar atarak proje gönderme şansını yakaladı. Gönderdiği projeler sayesinde Ancha Space Uzay tekniolojileri ekibine dahil olan Güneş, Mars keşif projelerine katıldı. Aynı zamanda, “Kelebek Etkisi” adlı bir proje geliştirerek köy okullarındaki çocuklara teknoloji ve bilim anlattı. Bir dönem Vodafone’da yazılımcılık yapan ve TÜBİTAK’ta görev yapan Güneş, şu anda Kültür Üniversitesi’nde Girişimcilik Bölümünde eğitim alıyor. Ayrıca, kadınlara yönelik bir cinsel sağlık platformu üzerinde çalışan ve yatırım turunda olan Genç Girişimci Elif Ada Güneş ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Güneş, “Benim eğitim hayatıma köy okullarında başladım” diye anlatıyor. Kendi kendine okuma yazmayı öğrenen Güneş, okuma yazma bilmeyen annesine ve arkadaşlarına öğretmek için projeler geliştirdi. Kendini her zaman bağımsızlık peşinde koşturan biri olarak tanımlayan Güneş, küçük bir köyde büyük hayalleri olduğunu belirtiyor. Dünyayı değiştirmek isteyen Güneş, lise için farklı bir şehirde okumak istedi ve Kayseri’de Anadolu Lisesi’ni kazandı.

Liseye geldiğinde babası ona bir cep telefonu hediye etti. Güneş, bu telefonu kullanarak biliminsanlarına mesaj atmaya başladı. Biliminsanı Umut Yıldız’ın dönüş yapmasıyla Güneş, Mars keşif araçları tasarlayan bir ekibe katıldı. Bu ekiple birlikte yazılım konularında çalışmaya başladı ve babası ona bir bilgisayar aldı. Ancak köyde internet olmadığı için yazılım çalışmalarını ilçede interneti olan bir yerde indirip köye dönerek devam etti.

Lise 2. sınıftayken Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bölümü Başkanı İbrahim Küçük ile tanışma şansı bulan Güneş, bu sayede Erciyes Üniversitesi’nde algoritma derslerine girebildi ve Kayseri’deki Teknopark ile iletişim kurma fırsatı yakaladı. Teknopark’ta web geliştirici olarak çalışırken gizli buzlanmayı tespit eden bir proje üzerinde çalıştı.

Güneş, TÜBİTAK projelerine katıldığı lise yıllarında okul müdürünün engellemeleriyle karşılaşınca “Kelebek Etkisi” adlı bir projeye başladı. Bu projede, Kayseri ve Yozgat’taki kız çocuklarına bilim ve teknolojiyi anlattı. Ayrıca otizmli ve onkoloji servislerindeki çocuklara da meslek seçimleriyle ilgili bilgiler aktardı. Güneş, bu deneyimleriyle insanların yaşamlarına dokunmanın ne kadar değerli olduğunu anladığını söylüyor.

Güneş, Kültür Üniversitesi Girişimcilik Bölümü’nde tam burslu olarak okuyor ve hedefi girişimcilik alanında ilerlerken aynı zamanda matematik alanında akademik kariyer yapmak. Kendine güvendiğini belirten Güneş, projeler geliştirerek diğer projelere yatırım yapmak istiyor. Ayrıca, kadınlara yönelik bir sağlık platformu oluşturmayı amaçlıyor. Bu proje için doktorlar ve biliminsanlarıyla görüşmeler yapan Güneş, şu anda yatırım turunda olduğunu belirtiyor.