Emekli Ava Giderken Bulduğu Sikkelere Düşük Ödül Verilen Adem Algül, Hakkını Arıyor

Sikke sitemi

Ermenek ilçesine bağlı İkizçınar köyünde ava çıkan Adem Algül, dağlık bir alanda bulduğu 247 gümüş sikkeyi Amfora içerisinde bulmuştur. Durumu ailesi ve yakınlarıyla paylaşan Algül, bazı kişilerin tavsiyelerine rağmen sikkeleri devlete teslim etmeye karar vermiştir. Ankara’ya özel aracıyla giden Algül, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne sikkelere teslim etmiştir. Burada yapılan sayımın ardından sikkeler, Taşınır Kültür Varlıkları Müze Müdürlüğü tarafından incelenmeye alınmış ve kültür varlığı olarak kaydedilmiştir. Sikkelerin yaklaşık M.Ö. 5. ve 6. yüzyıllara ait olduğu düşünülmektedir.

Algül, Sikkelere biçilen “kıymet takdiri” ödülü olan 155 bin 350 liranın kendisini şoke ettiği için üst komisyon tarafından değerlendirme yapılarak daha düşük bir miktar önerilmesini talep etmiştir. Ancak üst kurul, ödül miktarını 2 bin lira daha düşürmüştür.

Algül, avukatı Veli Kargın aracılığıyla Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurmuştur. Avukat Kargın, verilen ödülün düşük olduğunu ve Amfora için belirlenmemiş bir değerin olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, düşük ödülün tarihi ve kültür varlıklarının yurtdışına kaçırılmasını teşvik edebileceğine dikkat çekmiştir.

Algül, emekli olduğunu ve zor geçindiğini ifade ederek, bulduğu sikkelere ilişkin “Herkes bunları satarım diye söyledi ama ben devlete teslim edeceğimi söyledim. Verilen ödül beni şok etti, çünkü sikkelerin değeri milyonlarca liraydı. Devlete teslim ettiğim sikkelerden bazıları milyon lirayı geçen bedellere sahip. Uzun bir yolculuk yaptım ve masraflarım oldu. Daha yüksek bir ödül bekliyordum. Verilen ödül tatmin edici olmalı ki kimse başka yollara sapmasın ve buldukları kültürel değerleri devlete teslim etsin. Devlete teslim ettiğim için pişman değilim, sadece hakkımı arıyorum” şeklinde konuşmuştur.