Emeklilerin Geçim Sıkıntısı ve Gençlerin Hayal Kurma Sorunu Ülkenin Önemli Gündem Maddeleri Haline Geldi

Özel’den Hans’lı, Ursula’lı emekli hesabı

Geçim sıkıntısı, yüksek fiyatlar ve enflasyon gibi sorunlar, halkın asıl derdi haline gelmiştir. Milletin, siyasetçilerin hakaretlerini bir kenara bırakarak, ülkenin kötü yönetildiğini belirtme konusunda birleştiği görülmektedir. Özellikle mutfaktaki sıkıntılar ve cüzdanlarındaki yangın, en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “emekli yılı” olarak duyurduğu 2024, emeklilerin haklarının hiçe sayıldığı bir yıla dönüşmüştür. 2002 yılında en düşük emekli aylığı, asgari ücretin yüzde 144’ü seviyesindeyken, bugün bu oranın 25 bin lira olması gerekmektedir. Ancak şu an verilen emekli maaşı ise sadece 10 bin liradır. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’ye sesleniyoruz; milletin derdi DEM değildir, tam tersine zam, zam, zam istemektedir.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi, emeklilere verilen değerle ölçülebilir. Örneğin, Almanya’da emekli olan birisi her yıl Türkiye’ye gelip Manavgat’ta tatil yapabilmekte iken, bizim ülkemizde emekli olan insanlarımız manava gitmekten korkmakta ve çocuk bakıcılığı yaparak geçim mücadelesi vermektedirler. Hollandalı turistler Urla’da tatil yaparken, bizim ülke içindeki emeklilerimiz maalesef tatil yapmaya bile fırsat bulamamaktadırlar.

Bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler bellidir. Öncelikle prim güncelleme katsayıları, aylık bağlama oranları ve aylıkların alt sınırı arttırılmalıdır. Bu önlemler alınmazsa, emeklilerimizin durumu düzelme umuduyla bir araya gelmesi mümkün olmayacaktır. CHP olarak Meclis’te ilgili önergeleri sunacağımızı belirtmek isterim. MHP ve AK Parti milletvekillerine de seslenmek istiyoruz; emeklilerin refahını arttırmak, onlara güzellikler yaşatmak için oy kullanmalılar.

Merkez Bankası’nda geçen süre boyunca, Gaye Hanım’ın ailesi üzerinden oluşturulan tartışmalar son derece endişe vericidir. Eğer iddialar doğruysa durum vahim, eğer iddialar asılsızsa yine durum vahimdir. Derhal teftiş kurullarının harekete geçirilmesi ve sonuç elde edilerek bu tartışmaların son bulması gerekmektedir. AK Parti’nin iç çekişmelerinin ve vesayet savaşlarının bu kurumu zayıflattığı açıktır. Üst düzey bürokratlarınızı, manşetler ve trol paylaşımlarıyla istifaya zorlamak yerine, daha kalifiye insan kaynaklarına sahip olmanız gerekmektedir.

Ülkemizin en büyük beka sorunu, Erdoğan’a sorarsanız CHP, Bahçeli’ye sorarsanız İBB olabilir ancak asıl beka sorunu, gençlerimizin başka ülkelerde hayaller kurmasıdır. Bu durum ülkemizin geleceği için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.