Emine Erdoğan: Depremzedelere Yardım Ederken Sürdürülebilirlik ve Barış İçin Mücadele Ediyor

Emine Erdoğan: Depremden Gazze’ye insanlık mesaisi

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında mağdur olan insanlara destek veren Emine Erdoğan, özellikle bebekler ve çocuklar olmak üzere tüm insanların ihtiyaçlarını karşılamak için büyük çaba sarf etti. Aynı zamanda yıl boyunca depremzedelerle bir araya gelerek onları yalnız bırakmamak için çaba gösterdi.

Emine Erdoğan, BM Genel Kurulu’nun kararıyla 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak ilan edilmesinde öncü rol oynadı. Bu sebeple BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından özel davetiyle 2023’te New York’ta düzenlenen Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinliklerine ve BM özel oturumuna katıldı. Burada Emine Erdoğan, Genel Sekreter Guterres ile bir araya geldi ve “sıfır atık” konulu özel oturuma katılan 105 ülkenin temsilcilerine hitap etti.

BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından, Emine Erdoğan, BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanlığı görevini kabul etti ve daha sonra gerçekleştirilen çevrimiçi tanışma toplantısında başkanlık yaptı. Bu toplantıda Emine Erdoğan, Sıfır Atık Hareketi için küresel bir çağrıda bulunarak, “Atık üretmek yerine kirletmemeyi esas almalı ve atıksız bir yaşam modelini dünya genelinde yaygınlaştırmalıyız” mesajını iletti.

Emine Erdoğan’ın liderliğinde, Türkevi’nde “Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru” etkinliği düzenlendi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla imza töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı attı.

Emine Erdoğan ayrıca “Su Verimliliği Seferberliği” projesinin başını çekti ve “Gelecek nesillerimizin su ihtiyacını karşılamak için bugünden çalışan tüm duyarlı insanlara sesleniyorum, Türkiye Yüzyılı’nda bir damla suya katkıda bulunun” açıklamasında bulundu.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı ilk günlerden itibaren Emine Erdoğan, büyük bir çaba sarf ederek Gazze’deki kan akışını durdurmak için çalıştı ve uluslararası toplumu “Gazze için somut adımlar atmaya” çağırdı. Bu çağrısını Türkçe, İngilizce ve Arapça açıklamalarla sosyal medya hesaplarından duyuran Emine Erdoğan, Ürdün Kraliçesi Rania el Abdullah ve Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza bint Nasır gibi birçok lider eşiyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Emine Erdoğan, 15 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen “Filistin İçin Tek Yürek” temalı zirveye ev sahipliği yaptı. Devlet ve hükümet başkanlarının eşlerinin katıldığı bu zirvede Emine Erdoğan konuklara hitap etti ve 3 ülkenin lider eşi video mesajıyla katılımda bulundu.

Emine Erdoğan, yeni yıl mesajında sosyal medya hesabından “Geçtiğimiz yılı zorluklarla dolu ancak ülkemiz için önemli gelişmelerle dolu bir şekilde geride bırakıyoruz. Yeni bir yılın umuduyla, adil bir dünya ve Filistinli kardeşlerimizin huzura ve refaha kavuştuğu bir yıl diliyorum” ifadelerini kullandı.