Emine Erdoğan: “Sıfır Atık Hareketi, 7. Yılında İnsanlığa Umut Ekti”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık hareketinin 7’inci yılı dolayısıyla bir mesaj paylaştı. Emine Erdoğan, “Sıfır Atık Hareketi, yedi yıldır insanlığa umut eken bir nefes oldu. Doğayı emanet bilen milletimizin gayretleri, Bakanlığımız ve Kurumlarımızın özverisiyle Türkiye, bu küresel uyanışın öncüsü haline geldi. Her adım, toprağa dokunan bir sevgi, her geri dönüşüm bir dirilişti” dedi.
Emine Erdoğan, BM Genel Kurulu Kararı kapsamında 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilmesiyle dünyaya yeni bir sayfa açıldığını belirterek Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle yükselen bu iyilik çağrısının sınırları aşarak geleceği yeşerttiğini vurguladı. Ortak evimiz dünya için her coğrafyadan “Ben de varım!” diyen gönüllülerle birlikte, geleceğimizi koruma sözü verdiklerini belirten Erdoğan, “Her çaba, tabiatın sessiz duasına dönüşürken, gelecek kuşaklarımız için mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Emine Erdoğan’ın himayelerinde 27 Eylül 2017’de başlatılan Sıfır Atık Hareketi ile atık oluşumunun önlenmesi, atıkların kaynağında ayrı toplanması, geri dönüşüm ve kaynak verimliliğinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eden projenin başlangıcından bu yana Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ne geçen bina sayısının 193 bine ulaştığı açıklandı.
Sıfır Atık Hareketi kapsamında Bakanlığa bağlı İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin farklı noktalarına 7 yılda 46 depolama, ayrıştırma ve transfer tesisinin kurulmasına destek olduğu belirtildi. Devreye alınan katı atık tesislerinde günlük 9 bin ton atığın ayrıştırılarak ürün veya enerjiye dönüştürüldüğü ifade edildi. Geri kazanım oranının 2035’te yüzde 60’a çıkarılması hedeflendiği belirtildi.
Projenin uygulanmasıyla 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarılırken, 819 milyon metreküp su tasarrufu sağlandığı ve 127 milyon varil petrolden tasarruf edilirken, 5,9 milyon ton sera gazı salımının önlendiği ifade edildi. Sıfır Atık Projesi, pilot ilçe seçilen Ankara Kızılcahamam’da başarıyla uygulanırken, bu yıl pilot ilçe sayısının artırılacağı duyuruldu.
Bunun yanı sıra, Sıfır Atık Projesi, çok sayıda uluslararası ödüle layık görüldü. Proje, 2018’de BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) “Sıfır Atık, Sıfır Açlık” ödülünü alırken, 2021’de BM Kalkınma Programı tarafından “UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülü” ve BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) tarafından “Waste Wise Cities Global Champion Ödülü”ne layık görüldü.