Enerji Transferi ve Deprem Tetikleyici Rolü

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 6 il için deprem uyarısı: Fay segmentleri üzerinde de stres birikimi devam ediyor

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: “Depremler Arasındaki Enerji Transferi Tetikleyici Rol Oynuyor”

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Elazığ’daki 8 Kasım’da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Sözbilir, “Doğu Anadolu Fayı’nın Pütürge segmentinin kırılmasıyla meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki 24 Ocak 2020 Elazığ depreminin tetiklemesiyle, 3 yıl sonra 6 Şubat 2023 Maraş depremleri yaşanmıştı. İlk depremde Pütürge fayının hemen güneybatısındaki Erkenek, Pazarcık, Narlı ve Amanos segmentleri 7.8 büyüklüğünde bir deprem üreterek, Hatay Havalimanı’na kadar kırılmıştı” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sözbilir ayrıca, “2020 yılında Pütürge segmenti üzerinde meydana gelen Elazığ depreminin tetiklediği bir deprem olarak düşünülebilecek olan 8 Kasım tarihindeki 5 büyüklüğündeki Elazığ depreminin önemli bir tetikleyici rol oynadığını belirtti.”

‘Adıyaman Fayı İzlenmeli’

Prof. Dr. Sözbilir, Adıyaman fayı üzerinde yaptıkları çalışmalar neticesinde fayın yıkıcı nitelikte büyük depremler üretebileceğini tespit ettiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Sözbilir, “Palu segmentinin erken hareket etmeye başladığını ve önlem alınması gerektiğini belirtirken, Adıyaman’dan Adıyaman iline kadar uzanan Adıyaman fayının da sürekli izlenmesi gerektiğini vurguladı.”

‘Stres Birikimi Devam Ediyor’

6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depreminin ardından stres birikiminin devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, henüz kırılmayan fay hatları nedeniyle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınmasının hayati önem taşıdığını söyledi.