Enginar Soyunun Öyküsü

Enginar soyarak asgari ücretin dört katını kazanıyorlar! 'Patates soymaya benzemez'

Aydın’ın Efeler İlçesinde Enginar Soyunun Özverili Elleri

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Gölhisar Mahallesi, Türkiye’nin en çok enginar üretimi yapılan bölgelerinden biri olarak bilinmektedir. Bölgeye özel olarak gelen enginar soyucuları, hızlarıyla dikkat çekmektedir. Her gün sabahın erken saatlerinden başlayarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışan ekip, bölgenin tarım ekonomisine canlılık kazandırmaktadır. Enginar soyucularının özverili çalışmaları, ‘yeşil elmas’ olarak adlandırılan ve saymakla bitmeyen faydalarıyla sofralara en taze ve lezzetli enginarları ulaştırmaktadır.

Üç kişiden oluşan özel ekip, gün boyunca adeta bir makine gibi çalışarak aylık kazançlarını asgari ücretin 4 katına çıkarmayı başarmaktadır. Enginar soyucusu Ömer Faruk Taşyürek, yaptığı açıklamada şunları belirtmiştir: “Enginar soyum işi için sezonluk olarak Ankara’dan geliyoruz. Enginarları soyarken kullandığımız bıçaklar jiletten keskin. Bu iş el emeği, dikkat ve tecrübe gerektiriyor. Herkesin yapabileceği bir iş değil.”

Günde bin ila bin 200 enginar soyduklarını belirten Taşyürek, “Bu iş psikolojiyi de kapsamaktadır. Ortalama fiyatlar değişmektedir. Türkiye genelinde tanesi 2-3 lira arasında satılmaktadır. Çok şükür güzel bir ücret almaktayız” demiştir.

25 senedir enginar soyum işini yapan Özgür Alkan ise, “Bu iş yorucu olduğu kadar tatmin edici de bir iş. El becerisi ve bıçak ustalığı gerektirmektedir” şeklinde konuşmuştur.

18 yaşındaki Yusuf Alkan, ailesine destek olmak amacıyla İstanbul’dan Aydın’a gelmiş ve işini severek yaptığını belirtmiştir. Ekip tarafından soyulan çanak enginarlar, marketlerde ve satış noktalarında 50 ila 80 TL arasında perakende olarak satılmaktadır.