Enis Berberoğlu’nun Yargılaması Durduruldu, Dosya Ayrılarak Devam Edilecek

MİT TIR’ları davası açık görülecek

İstanbul’da görülen davanın son duruşmasına, tutuksuz olarak yargılanan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül katıldı. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ise duruşmaya gelmedi. Mahkeme heyeti, daha önceki duruşmaları devlet sırrı ve milli güvenlik gerekçesiyle kapalı yaparken, bu kez duruşmayı açık bir şekilde gerçekleştirdi. Açık oturum kararında, gerekçeli kararın açık oturumda alındığı ve iddia edilen suçlara ilişkin kapalı oturum yapma gereğinin ortadan kalktığı ifade edildi.

Yargıtay’ın bozma kararını uyan mahkeme heyeti, Enis Berberoğlu’nun “Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” suçundan yeniden milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazandığını belirtti. Bu nedenle Berberoğlu’nun yargılamasının durdurulmasına karar verildi ve dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na fezleke düzenlenmesi talep edildi. Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması veya milletvekilliğinin sona ermesi durumunda dosyanın yeniden açılarak yargılamaya devam edileceği belirtildi. Kararda, diğer sanık Erdem Gül hakkındaki dosyanın ise ayrılarak yargılamanın ayrı dosya üzerinden sürdürülmesine karar verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun, MİT TIR’larına ait görüntülerin yayınlanması davasında “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan cezaya çarptırılması kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onanmıştı. Ancak, bu karara savcı ve Berberoğlu’nun avukatı itiraz etmesi üzerine dosya Yargıtay’a gönderilmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Berberoğlu ve Gül hakkındaki kurulan hükmün oybirliğiyle bozulmasına karar verdi.