Erdoğan Gazze’deki İsrail Katliamını Kınadı.

Erdoğan’dan New York mesajları: Küresel sistem ahlaki çöküşte

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 79’uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu New York’ta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu New York’ta gerçekleşen Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) düzenlediği akşam yemeğinde Türk-Amerikan toplumu ile bir araya geldi. Gazze’deki katliama dikkat çeken Erdoğan, küresel sistemin tüm etkinliğini ve inandırıcılığını yitirmeye başladığını belirterek, “Görevi, barış ve güvenliği sağlamak olan kurumlar çok açık bir ahlaki çöküş içerisindedir. Gazze’de 352 gündür devam eden katliam bunu bir kez daha göstermiştir” dedi.

Erdoğan, Gazze’de bugüne kadar 1.9 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığının altını çizerek, “Bu insanlar hiçbir altyapının olmadığı çok kötü şartlarda ellerinde, avuçlarında ne kaldıysa onunla yetinerek hayatta kalma mücadelesi veriyor. Tüm bu acılar yaşanırken bir avuç yürekli insan dışında maalesef yönetimlerden gözle görünür hiçbir tepki yükselmedi. Aynı şekilde küresel kurum ve kuruluşlar Gazze’deki zulmü durduracak İsrail’in katliamlarını engelleyecek hiçbir etkili adım atmadı” diye konuştu.

Erdoğan, İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırımın bölge barışını tehdit ettiğini ve İsrail’in her seferinde daha kanlı, daha insansız ve daha vicdansız saldırılara girmekte olduğunu belirterek, “Türkiye olarak bu işgal, istila ve katliam politikasının bir an önce durması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’nın kutsiyetine ve tarihi statüsüne yönelik hiçbir saldırıya sessiz kalmadık ve kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İsrail’in Lübnan’a karşı gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin de “Son saldırılar ve İsrail tarafından yapılan son açıklamalar savaşı bölgeye yayma çabalarının açık tezahürüdür” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yapacağı görüşmeye de değinerek, “Bölgede kalıcı barış için diplomasinin öncelenmesi gerektiğini ilk günden beri vurguluyoruz. Dökülen her damla kanı, çatışmayla geçen her günü büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Bu anlayışla adil barışın tesisi için çabalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türkevi’nde yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve küresel sistemin daha adil ve temsil kabiliyeti yüksek hale getirilmesi gerektiği mesajını vererek, “Her krizde neredeyse her gün yeni bir krize, yeni bir çatışmaya şahit oluyoruz. Bu tablo karşısında çok taraflılığın güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Birleşmiş Milletler’in reforma ihtiyacı olduğunu herkes kabul ediyor ancak bunu hayata geçirecek adımlar atılmıyor” dedi.

Erdoğan, Batı ülkelerinde artan İslam ve yabancı düşmanlığına dikkat çekerek, “Irkcılığın ve İslam düşmanlığının suç olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyoruz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk toplumuna yönelik terör örgütleriyle mücadeleye verilecek desteğin önemine değinerek, “Terör örgütleriyle mücadelemize vereceğiniz destek çok önemlidir. Türkiye karşıtı her operasyona gönüllü figüranlık yapan örgüt mensuplarına karşı sizlerden teyakkuz halinde olmanızı bekliyorum. Milletin iradesine darbe yapmaya kalkan bu hainlerle mücadelemizi hukuk zemininde sonuna kadar sürdüreceğiz” uyarısında bulundu.