Erdoğan: Paralel Yapılar Devlette Yer Bulamayacak

‘Paralel yapı’ tehdidine ‘Kırmızı Kitap’lı önlem





Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi Güncelleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Talimatıyla Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi Güncelleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin güncellenmesi için çalışmalara başladı. Yapılan çalışmaların ardından belgenin güncellenmesi için ilgili bakanlık ve kuruluşlardan görüşler alınmaya başlandığı belirtildi.

Yapılan güncelleme ile devlet içinde paralel oluşumlara izin verilmeyeceği net bir şekilde Kırmızı Kitap’ta yer aldı. Bu sayede hiçbir yapı ya da oluşumun devlet içinde paralel bir şekilde faaliyet göstermesine müsaade edilmeyeceği vurgulandı.

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, devletin iç ve dış tehdit algılamalarını detaylı bir şekilde ortaya koyan bir belge niteliğine sahiptir. Belge, güvenlik tehditlerindeki değişikliklere göre belirli aralıklarla güncellenmektedir. Belge, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında ele alınarak karara bağlanmaktadır.

Son olarak 30 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında belge ele alınmıştı. Toplantı sonrasında ise, “Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada meydana gelen gelişmelerin milli güvenliğimize tesirlerinin değerlendirilmesi sonucunda hazırlanan belge uygun bulunmuştur” açıklaması yapılmıştı.

Kırmızı Kitap’ta yer alan devlet içinde paralel yapı kurulmasına izin verilmeyeceğine ilişkin bilgiyi ilk kez Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, CNN TÜRK’teki Gece Görüşü programında açıkladı. Fırat, “Kırmızı Kitap’ta net bir şekilde bir daha hiçbir yapı ya da oluşumun devlet içinde paralel bir şekilde faaliyet göstermesine izin verilmeyeceği belirtilmiş” ifadesini kullandı.