Erdoğan’ın En Yüksek Oy Aldığı İller ve Seçmenlerin Tercihleri İkinci Turda da Sürdü

2. turun şifreleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bayburt’un ardından en yüksek oy aldığı iller arasında Gümüşhane, Çankırı, Yozgat, memleketi Rize ve 6 Şubat depreminin merkez üssü Kahramanmaraş yer almaktadır. Sinan Oğan’ın ATA İttifakı’nın adayı olduğu memleketi Iğdır, ikinci turda Erdoğan’ın oyunu en fazla yükselttiği şehir olarak 8 puan artarak göze çarpmaktadır. Erdoğan ayrıca Karabük, Çankırı, Kırıkkale, Karaman ve Kayseri’de birinci tura göre 4 puanın üstünde artış sağlamıştır. Hatay’ın da eklenmesiyle birlikte, Erdoğan toplamda 52 ilde birinci olmuştur.

Kayseri’de, Oğan’ın en yüksek ikinci oyunu aldığı ilde Erdoğan birinci turda yüzde 63.33 olan oyunu 4 puan artırarak yüzde 67.89’a çıkardı. Oğan’ın en çok oy aldığı üçüncü il olan Bilecik’te ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 41.25 olan oyunu yüzde 46.53’e çıkarmıştır. Erdoğan da bu ilde 3.4 puan artarak yüzde 53.47 oy almıştır. Tahminlere göre, seçmenlerin çoğunluğu CHP liderini tercih ederek Oğan’dan kaymıştır.

Kılıçdaroğlu, Tunceli’nin ardından en yüksek oyu alarak yüzde 82.81’e ulaştı. Bunun devamında Şırnak, Hakkari, Diyarbakır ve Kırklareli gibi illerden de yüksek oy almayı başarmıştır. Tunceli’deki 65 bin 606 seçmenin bulunduğu ilde, katılım yüzde 12 artarak yüzde 87.47’ye yükselmiştir.

Erdoğan, depremden zarar gören 11 afet ilinin tamamında oy oranını arttırmayı başardı. Afetin merkez üssü olarak adlandırılan Kahramanmaraş’ta, oylarında 4 puanlık yükseliş yaşandı. Diyarbakır hariç 10 ilin tamamında birinci olarak ayrılan Erdoğan, Hatay’da da ilk sıraya yerleşti.

Türkiye genelinde ilk turda elenen adaylardan kalan 5.6 puanlık oyun tahminlere göre 2.96’sı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve 2.64’ü Erdoğan’a geçti. Ancak afet bölgelerinde, kayan oyların büyük çoğunluğu Erdoğan’a geçtiği görülmektedir.

Hatay’da birinci turda olduğu gibi çoğu ilçede Erdoğan önde çıktı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Samandağ ve Defne ilçelerinde birinci oldu. Deprem sonrası hızla tamamlanan Devlet Hastanesi yatırımıyla gündeme gelen Defne ilçesinde, Erdoğan’ın oyu değişmeyerek yüzde 8.65’te kaldı.