Erdoğan’ın Finans Zirvesi Konuşması ve Mutabakat Zaptı

Erdoğan İslami Finans Zirvesi’nde konuştu: Türkiye’ye güvenen hiç pişman olmadı

Albaraka İslami Finans Zirvesi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda dünyanın 75 farklı ülkesinden 1500’den fazla katılımcıyla başladı. Zirve, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla resmen başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin açılış konuşmasında küresel finans sisteminin kırılganlığına dikkat çekerek şu mesajları verdi: “2008 krizinden sonra borca ve faize dayalı finansal mimari, krizi ortadan kaldırmaya yönelik gerekli adımları atmadı. Küresel borçluluk yılın ilk çeyreğinde rekor tazeleyerek 315 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Bu sistem zayıfları daha da zayıflatan, fakiri daha da fakirleştiren bir yapıya sahip.”

Erdoğan, katılım finansın ülkemizdeki önemine vurgu yaparak, İstanbul’u küresel finans ve katılım finans merkezi yapma hedeflerinden bahsetti. Ayrıca, dünyada yaşanan istikrarsızlık ve kaosun önemine değinerek, uluslararası sistemin denge kaybına işaret etti.

Zirve kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından stratejik ortaklar arasında mutabakat zaptı imzalandı. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı Yargı Kurulları Toplantısı da İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev gibi önemli isimler katıldı.