Erdoğan’ın Yoğun Dış Ziyaret Programı

Diplomasi trafiğinde Temmuz maratonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yoğun Dış Ziyaret Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi’ne katılmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl çevrimiçi olarak gerçekleştirilen zirvenin ardından bu yıl Astana’da düzenlenecek toplantıda önemli kararlar alınması bekleniyor. Türkiye’nin diyalog ortağı olduğu toplantıda 22 belge onaylanacak ve ŞİÖ’nün vizyonunu şekillendirecek belgeler arasında Astana Bildirgesi ve Dünya Barışı ve Uyum için ŞİÖ Girişimi yer alıyor.

Erdoğan’ın ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme de dikkat çekiyor. İkili ve bölgesel konuların ele alınması beklenen görüşmede, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Ukrayna’daki durum gündemin ana maddeleri olacak.

Erdoğan’ın ŞİÖ Zirvesi sonrasındaki programı ise Azerbaycan’a yönelik olacak. Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’ne katılacak olan Erdoğan, önemli stratejik meseleleri ele alacak.

KKTC’nin barış harekatının 50’nci yıldönümü dolayısıyla 20 Temmuz’da KKTC’ye yapacağı ziyarette askeri geçit törenine katılacak olan Erdoğan, KKTC Meclisi’nde de önemli bir konuşma gerçekleştirecek.

Ardından NATO Liderler Zirvesi için ABD’ye gidecek olan Erdoğan’ın, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere çeşitli liderlerle önemli görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. NATO Zirvesi’nde Ukrayna’daki savaş ve Gazze’deki durumun ele alınması bekleniyor.