Gazeteci Serdar Korucu, Türkiye’deki Ermenilerin 1970’lerin başından 1990’ların ikinci yarısına kadar olan dönemdeki sosyal hayatlarını ve kolektif tecrübelerini incelemek için dönemin basınından topladığı verileri ve Türkiye Ermeni toplumundan o günleri yaşayan 22 kişiyle gerçekleştirdiği röportajları esas almıştır.
Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan “12 Eylül Döneminde Ermeniler” adlı kitap, Türkiye’nin kara lekelerinden biri olan 12 Eylül Darbesi’nin ülkedeki Ermeni toplumuna etkilerini ve darbe yönetiminin uyguladığı baskıyı detaylı bir şekilde ele almaktadır. Kitapta yer alan özel röportajlar ve ilk kez yayımlanan belgeler aracılığıyla Hrant Dink’in de aralarında yer aldığı Ermeni toplumu içinden yapılan gözaltı dalgaları aktarılmaktadır.
“Ben bir Ermeni olarak, hayatımda hiçbir suç işlemedim ben bu ülkede. Hiçbir terör örgütü ile bir işim olmadı. Hiç adam öldürmedim, adam da dövmedim, dayak da yemedim. Hiçbir şeye girmedim. Beni aldılar, 12 Eylül’de götürdüler” sözleriyle kitapta yer alan tanıklıklar, Ermeni toplumunun 12 Eylül döneminde yaşadığı zorlukları ve baskıları gözler önüne sermektedir.
Kitabın birinci bölümünde Serdar Korucu, dönemin önemli olayları ve figürlerinden yola çıkarak o döneme ait bir portre çizerken, ikinci bölümde ise Ermeni toplumundan 22 kişinin yaşadığı gergin, üzücü ve bazen trajikomik olayları kendi tanıklıklarıyla aktarmaktadır.