“Eski Damat, Karaciğer Nakliyle Hastaya Hayat Verdi”

Eski damadının sayesinde hayata tutundu... "Babama bir can verdiğim için mutluyum"

İzmir’in Menemen ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Hüseyin Özçınar, karın şişliği şikayetiyle İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’nde Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Seymur Aslanov’a başvurdu. Hastane bünyesinde bulunan Dr. Zafer Beken Organ Nakli Merkezi’ne yönlendirilen Özçınar, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Zeytunlu ve Prof. Dr. Ethem Murat Sözbilen tarafından takip edildi. Hastaya karaciğer nakli gerektiği söylendi ve destek eski damat Uğur Doğrusöz’den geldi.

Ailede uygun bir verici bulunamayınca Uğur Doğrusöz, karaciğerini vermeye gönüllü oldu. Yapılan testlerin ardından operasyon geçiren eski damat sayesinde Hüseyin Özçınar sağlığına kavuştu. Özçınar, “Eski damadım nakil için gönüllü oldu ve ‘seve seve karaciğerimi veririm’ dedi. Şimdi Allah’a şükür çok iyiyim. Allah ondan razı olsun” şeklinde konuştu.

Uğur Doğrusöz, boşandığı eşiyle 4 yıl önce ayrıldıklarını ve 10 yaşında bir kız çocuklarının olduğunu belirtiyor. Eski eşinden eski kayınbabasının karaciğer yetmezliği yaşadığını öğrenen Doğrusöz, eşinin aramasıyla durumu öğrenmiş. Uyumlu bir verici bulunamayınca hastaneye başvuran Doğrusöz, kontrollerin yapıldığını ve nakil için uyumlu olduğunu öğrendiğini söylüyor. Gönüllü olarak karaciğerini vermeyi istediğini belirten Doğrusöz, çevresindeki bazı kişilerin kararını sorguladığını ancak insanların ne dediğine önem vermediğini ve önemli olanın birine hayat vermek olduğunu ifade ediyor. Kendisinin babasına hayat vermekten mutlu olduğunu ve bunu karşılıksız olarak yaptığını belirtiyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Zeytunlu ve Prof. Dr. Ethem Murat Sözbilen ise Hüseyin Bey’in son dönem karaciğer yetmezliği yaşadığını ve genel durumunun zorlaştığını söylüyor. Türkiye’de yeterli kadavra bağışının olmaması nedeniyle canlı vericili nakillere yönelik çalışmalar yapıldığını belirten doktorlar, Uğur Bey’in gönüllü olarak karaciğerini verdiğini ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdiklerini aktarıyor. Hastanın ve vericinin genel durumlarının iyi olduğunu paylaşıyorlar.