Eski Dergi Yazarı Carroll’un Trump’a Karşı Açtığı “Zarar Tazminatı” Davası Devam Ediyor

Eski ABD Başkanı Trump cinsel saldırı suçlamasını reddetti

Eski dergi yazarı E. Jean Carroll, eski ABD Başkanı Donald Trump’a karşı açtığı “zarar tazminatı” davası, New York’taki Manhattan Federal Mahkemesi’nde devam etti. Trump’ın mahkeme önündeki duruşmada, Carroll’un avukatları, daha önce yaptığı incitici açıklamaları içeren bir video kaydını mahkeme heyetine gösterdi. Bunun üzerine Trump’ın avukatı Alina Habba, Carroll’un tazminat talebi ile Trump’ın açıklamaları arasında bir bağlantı bulunmadığını savunarak davanın düşürülmesini istedi. Ancak Yargıç Lewis Kaplan, Habba’nın talebini reddetti. Duruşmada Carroll’un uzun süredir arkadaşı olan eski haber sunucusu Carol Martin’in tanıklığı da devam etti. Trump’ın avukatı Habba, Martin’e Carroll’un açtığı davalarla ilgili hoşlanıp hoşlanmadığını sordu. Martin, “ilk yıllarda ve farklı zamanlarda” bunun doğru olduğunu ifade etti.

Geçen haftaki duruşmalara göre Trump’ın mahkemede daha az aktif olduğu görüldü. Avukatı Habba ile konuşmakla yetindi. Habba, Trump’a Carroll’un suçlamalarıyla ilgili birkaç soru sormak istediğinde salonda tansiyon yükseldi ve Trump, “O kadınla hiç tanışmadım, kim olduğunu bilmiyorum. Bu kadınla hiç tanışmadım” şeklinde tepki verdi. Yargıç Kaplan ise Trump’ın yüksek sesle konuştuğu için tepki göstererek, “Üzgünüm Bay Trump, avukatınız konuşurken yüksek sesle konuşarak bölüyorsunuz ve buna izin veremem” dedi. Kaplan ve Habba’nın, sorulmasına izin verilen soruları tartışmaya devam etmesi üzerine Kaplan, “Bayan Habba, onun ne yapmaya hakkı olduğuna ben karar veririm. Bu benim işim, sizin değil” şeklinde konuştu.

Trump’ın ifadesiyle devam eden duruşmada, Habba Carroll’a zarar vermesi için talimat verip vermediğini sordu. Trump ise “Hayır! Ben sadece kendimi, ailemi ve başkanlığı savunmak istedim” şeklinde yanıtladı. Habba’nın Carroll’un cinsel saldırı iddialarıyla ilgili “İfadenizin arkasında duruyor musunuz?” sorusu üzerine Trump, “Yüzde 100 evet! Bu kesinlikle doğru. Evet, reddettim. Tamamen yanlış bir suçlama olduğunu düşündüğüm bir şey söyledi” yanıtını verdi. Bugün yapılan duruşmada yaklaşık olarak 3 dakika süren kısa bir ifade veren Trump’ın, yarın tekrar hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Trump, eski dergi yazarı E. Jean Carroll’un açtığı davada daha önce “cinsel taciz” ve hakaret suçundan suçlu bulunmuştu. Carroll, bu zaferinin ardından 2019 yılında Trump’a karşı ikinci bir “zarar tazminatı” davası açmıştı, bu kez nedeni ise Trump’ın cinsel saldırı iddialarıyla ilgili yaptığı karalayıcı açıklamalardı. Manhattan Federal Mahkemesi Yargıcı Lewis Kaplan, daha önce yaptığı açıklamada, Carroll’un açtığı yeni davada jürinin Trump’ın ne kadar tazminat ödeyeceğine karar vereceğini belirtmişti. Davanın geçen hafta başlamasının ardından, pazartesi günü yapılması planlanan son duruşma bir mahkeme üyesinin hastalanması nedeniyle bugüne ertelenmişti.